Първата доставка на ваксини за България бе по-скоро символична - Европа да покаже, че е единна. Затова и препаратът на Pfizer и Biontech е пристигнал в по-малки количества и само в София. Това изненадало властите и тъй като преди това бяха заявили, че ваксина веднага ще стигне до всички области в страната, се наложило превозването.

Така здравният министър Костадин Ангелов отговори пред БНТ на случката, при която ваксините бяха превозени с микробус, брандиран с марка кренвирши, както се видя при инспекция на премиера Бойко Борисов в Пловдив. И добави, че това е новината - властите успели да си спазят обещанието за достъп до препарата във всички области. 

Следващата партида ваксини ще пристигне в началото на януари, като доставката вече ще е по области. Мащабната имунизация се очаква да се разгърне в края на януари, обясни още министърът. 

До момента 1719 човека са ваксинирани - това са последните данни от тази сутрин, сподели още проф. Ангелов. Първи - според националния имунизационен план, са медицинските лица на първа линия в битката с коронавируса. По думите министъра желаещите стават все повече и това е нормално. 

През януари, когато се очаква стартът на по-мащабните имунизации, министърът твърди, че ще има и масирана информационна кампания за ваксините срещу COVID-19. Костадин Ангелов планирал (тепърва) да се обади на всички медии и преди Нова година да организира онлайн среща с медиите и на централно, и на регионално ниво - за да използва опита им при правенето на публичната кампания. Целта била "българският гражданин да е най-информираният европейски гражданин".

През януари се очаква одобрението и на други ваксини. Заседанието на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на американската компания   Modernа е на 6 януари. Лекарите ще са тези, които ще съветват пациентите си коя е най-добрата ваксина за конкретния човек. 

"Не очаквайте от мен или от министерството да е дистрибутор на определена ваксина", подчерта проф. Ангелов.

В момента се разработвало и ново приложение, като идеята е информацията да стига първо до лекарите и след това те да могат да отговорят на всички въпроси на пациентите.

"Надеждата е във ваксините, надеждата не е в плазмата", категоричен бе министърът.

По отношение на противоепидемичните мерки проф. Ангелов обяви:

"Мерките - тяхната роля, е да предпазят колкото се може повече български граждани от среща с COVID-19. Затова няма да спра да повтарям, че не искам българските граждани да бъдат излекувани, а да бъдат здрави. Това е идеята на мерките и те имат ефект - виждате, че намаляват заболелите, натискът върху здравната система е много по-малък", отколкото преди, категоричен е проф. Ангелов.

Контролът не е спирал, увери и той.

"Ние сме много големи длъжници на българските деца, длъжници сме и на родителите", призна министърът по повод затварянето на училища и детски градини в пандемията, но решенето е нужно и навременно.

Как ще продължи учебната година за учениците от различните възрасти през новата календарна година тепърва ще се решава - особено по отношение на по-големите деца (очаква се от 4 януари най-малките ученици да се върнат в клас - б.р.)

"Ще запомня 2020 година с всичко онова в болниците, което доказа и ни показа силата на Хипократовата клетва. Със сигурност и лекари, и сестри са уморени, но никой не се отказа", обобщи годината здравният министър. И съобщи, че на поста придобил повече опит, а целта му не била да бъде харесван, а да бъде полезен за хората.