Ваксините най-сетне са тук и светлината в тунела се видя. Коронавирусът SARS-CoV-2, заразяващ ни с COVID-19, ще бъде победен. За първи път в историята на човечеството науката успя с такива бързи темпове да се справи със заплахата от заразна и много смъртоносна болест. Въпреки това ще трябва да проявим още търпение и да почакаме до пълното подчиняване на вируса и връщането към нормалния живот. Обективно – до декември 2021 година.

Това означава, че и следващата година ще трябва да носим маски, да спазваме дистанция и да сме готови, че ще има локални избухвания на болестта, които ще водят до временни затваряния. Според някои сметки, ще хлопнем граници, училища и офиси поне още три пъти, докато постигнем стадния имунитет с ваксините. От историческа гледна точка това също не е чак толкова дълъг период. Испанският грип е отшумял след две години, но се връща макар и слабо и само локално и през 30-те. Този грип не изчезва напълно, но населението развива стаден имунитет по най-трагичния начин - негова жертва падат над 100 милиона души в света, смята се, че от испански грип в България са починали 80 000 души.

Чумата също изчезва поне от Европа след векове на смъртоносна жътва  – от 1945 година не е имало случаи на страшната болест, без специална ваксина или лекарства, но пак благодарение на науката, която открива причинителя ѝ и така се ражда инфектологията. Учени като Роберт Кох и Луи Пастьор, които търсят и откриват причинителите на холера, дифтерия, антракс, бяс, установяват колко важни са хигиената, канализацията, контролът над питейните води, изолацията при болестни случаи. С тези методи под контрол се поставят някои от най-опасните болести, сеещи смърт от векове. Но тези методи отнемат десетилетия и причиняват много човешки жертви, докато една болест бъде подчинена.

Най-ефективният метод за предотвратяване на инфекциозни заболявания учените откриват през 1796 година. Тогава британецът Едуард Дженър ваксинира с вирус на кравешка шарка 8-годишния Джеймс Фипс. За целта той взима секрет от раните на заразена с тази болест доячка и одрасква със заразената игла кожата на Джеймс. 6 месеца по-късно заразява момчето с вируса на човешка едра шарка, но то не се разболява. Дженър смята, че Джеймс има доживотен имунитет, тъй като е наблюдавал, че доячките рядко или никога не се разболяват от вариола и според теорията му това се дължи именно на придобития имунитет след зараза с кравешка шарка.

През 1800 година научният свят приема неговата теория и започват масови имунизации срещу едра шарка. В онези години те изглеждат съвсем различно в сравнение с днешните – извършват се до краварник със заразени с кравешка шарка крави. От едната страна са кравите, от другата опашката от хора, а лекарят драсва със замърсена в гноен мехур от кравата игла кожата на пациента.

Колкото и страховито да звучи за съвременния човек подобен начин на имунизация, обществото приема с овации откритието на Дженър. Настроението е прогресивно и защото Дженър се е отказал от патент върху ваксината, което я прави достъпна за най-бедните. В Германия Хамбург и Хановер имунизират веднага всички граждани, а Наполеон задължава цялата си армия да се ваксинира срещу едра шарка.

Масовият имунитет в резултат на ваксинациите е основната причина за премахването в световен мащаб на едрата шарка и за силното ограничаване на болести като полиомиелит, дребна шарка и тетанус. По данни на Световната здравна организация към 2012 година са налични лицензирани ваксини за двадесет и пет различни предотвратими инфекции. Тази година светът отбеляза победа и над полиомилеита, след като всички в Африка най-сетне бяха ваксинирани срещу него.

Битката с COVID-19 отне на човечеството този път по-малко от една година. Това предизвика недоверие сред хората, които са далеч от медицината и не са наблюдавали отблизо търсенията на учените. Всъщност, за да се получи толкова бързо тази ваксина, изследователите стъпиха срещу огромна база данни на проучвания от изминалите десетилетия. Особен напредък бе постигнат в търсенето на средство срещу двамата „роднини“ на COVID-19 - SARS и MERS. Новата технология с mRNK ваксина пък също не е изобретение от последния час. През последните години учените, търсещи лек срещу рака, заложиха на тази технология, тя се използва и при някои лекарства.  

Така или иначе, от първата новина за появата на опасен коронавирус и бързото му разпространение в света, до деня, в който BioNTech и Pfizer обявиха, че ваксината им е 95% сигурна изминаха по-малко от 12 месеца. Сега ще трябва да се приготвим за още толкова, докато можем с чиста съвест да заявим, че COVID-19 е напълно победен поне в Европа. А докато ваксината стигне до масите в Африка и Азия, ще изминат още поне три години.

Можеше ли да се ваксинираме и по-бързо?

Да. За съжаление ЕС направи няколко големи грешки в стратегията си за борба с COVID-19 и затова, докато европейците още ще чакаме да ни дойде ред за имунизация, САЩ и Канада вече ще вървят към приключването ѝ.

Най-голямата грешка на Брюксел бе, че заложи на грешния кон. През август тази година ЕС подписа договор за доставка на ваксини с AstraZeneCa и със Sanofi. 300 милиона дози трябваше да дойдат от тези две фирми, останалите, които получиха субсидии от Брюксел, бяха оставени на заден план.

За съжаление към днешна дата ваксината на AstraZeneCa, както и тази на Sanofi са все още предимно на хартия. И двете фирми удължиха проучванията си, тъй като ефективността на имунизациите им не е достатъчно висока.

Защо Брюксел направи тази погрешна преценка?

Няма официална информация за това. Общите приказки оттам са, че планът е да се даде възможност за максимален брой фармацевтични фирми да предложат максимален брой ефективни ваксини. Че тeзи на AstraZeneca и на Sanofi се произвеждат с много по-евтини съставки и няма нужда да се складират при температура от минус 70 градуса, което прави логистиката и транспорта им бърз, лесен и евтин.

В същото време някои германски медии извадиха любопитни детайли от преговорите на ЕС с фирмите. Според списание „Фокус“ в кулоарите в Брюксел се твърди, че Франция е натиснала френската Sanofi да бъде предпочетена пред немската BionTech. Франция не искала отново Германия да излезе като победител на кризата и спасител на Европа – роля, която тя получи при последните няколко кризи.

Вече стана ясно и че още при подписването на договорите, BioNTech и Moderna са предложили на ЕС съответно 500 и 300 милиона ваксини. Заради натиска на Франция обаче ЕС е отказал и договорът е за наполовина по-малко. Защо? Никой в Брюксел не дава официална информация.

"В същото време Доналд Тръмп поръча достатъчно ваксини за САЩ и там няма да има този проблем. Това се нарича ирония на съдбата. Точно Тръмп да се окаже по-предвидлив и по-умел в преценката си в сравнение с Европа", пише „Фокус“.

Европа направи и втора грешка, също заради бюрокрация, вътрешно надцакване и високомерие. Остави си две седмици повече време за проверка на документацията на BioNTech и ги допусна на пазара, едва когато във Великобритания и САЩ ваксината вече бяха получили десетки хиляди.

Осъзнавайки двата гафа, Брюксел се опита да допоръча липсващите ваксини, но за съжаление всички производствени мощности на фирмата са напълно заети до лятото. Сега Германия търси заводи в страната, които да може да предостави на BioNTech и Pfizer, за да се увеличи капацитета на производство.

От BioNTech са оптимисти. Откривателят на ваксината Сахин също потвърди, че до края на 2021-ва ще има над 1 милиард произведени ваксини. Остава да се надяваме, че останалите четири фирми, които получиха субсидии от Европа и са на финалната права със своите ваксини, ще могат дa започнат да зареждат пазара през пролетта или лятото на идната година. Но както и да го изчисляваме, преди декември идната година ваксини няма да има за всички. Така че да се настроим – Коледата догодина ще прекараме със семействата си и без маски. Но дотогава всичко си остава същото.