Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Надпреварата в разработване на термоядрения синтез - технологията, която може да реши всичките ни енергийни проблеми - продължава с пълна пара и тази година, след като корейски изследователи поддържаха "изкуствено слънце" цели 20 секунди.

Учените от изследователския център KSTAR към Корейския институт за термоядрена енергия са успяли да поддържат плазма над 100 млн. градуса по Целзий в стабилно състояние за период над два пъти по-продължителен от предишния рекорд. През 2019 г. екипът успя да задържи плазмата стабилна 8 секунди, а само година преди това - за едва 1,5 секунди.

Това изкуствено създаване на процеса на термоядрения синтез става чрез водородни изотопи, чиито йони и електрони се разделят, а йоните се загряват до високи температури - дори по-горещи от тези на Слънцето.

Това обаче е същият процес, който протича във всички звезди и води до най-големите изблици на енергия във Вселената.

Стартирането на процеса е в способностите на учените ни още от 60-те, но само за миг. Стабилното поддържане се оказа една от основните пречки на развитието на този тип енергия.

Новият резултат е 2 пъти по-висок спрямо постижението от 8 секунди задържане на плазмата по време на изпитанията от 2019 г., съобщи Phys.org. В експеримента от 2018 г. KSTAR за първи път достигна температура на плазмените йони от 100 милиона градуса при времетраене около 1,5 секунди.

Тази стабилизация става с електромагнитно поле и именно в подобряването му са вложили енергия корейските учени.

Крайната цел на KSTAR е да вдигне това време до 300 секунди в следващите 5 години. За 2025 г. са и най-ранните прогнози за работещ и достъпен термоядрен реактор. А този тип енергия е чист, не оставя радиоактивни отпадъци, далеч по-евтин е и минимум също толкова ефективен колкото досегашната ядрена енергия, разчитаща на делене на атома.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.