Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Учени са постигнали нов рекорд на плазмено налягане - ключово за извличане на енергия от термоядрен синтез - което означава, че източник на чиста и устойчива енергия е по-близо от всякога.

Новият рекорд е 2,05 атмосфери - 15% над предишния от 1,77. И двата са постигнати в специалният реактор Alcator C-Mod в Масачузетският технологичен институт.

Макар евтиният домашен реактор да е още далеч в бъдещето, повече налягане означава ускорени реакции в реактора и са знак, че се доближаваме до реактор, който да бъде технологично и икономически жизнеспособен. Предимствата пред обичайната ядрена енергия е, че няма радиация или шанс за авария от типа на Чернобил.

Новият рекорд подсказва на учените и коя е следващата стъпка. Той показва, че методът за синтез със силно магнитно поле засега е най-ефективният.

За да постигнат това налягане, реакторът се загрява до 35 милиона градуса по Целзий - над два пъти повече от температурата в ядрото на Слънцето. Това не е случайно - същите процеси протичат във всички звезди от този тип. Експериментът е продължил 2 секунди, в които е имало 300 трилиона термоядрени реакции.

Тези три променливи - температура, налягане и време - в момента работят компромисно. Например, Alcator C-Mod достига най-високо налягане, но други реактори са по-горещи или държат по-дълго.

Но налягането е най-важно за това колко енергия се произвежда - според специалистите от MIT, това е "две трети от предизвикателството" на термоядрения синтез.

Коментари

Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Все по-близо е...

Откак се помним, няма и 60 години и ще ни огрее ;)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.