Представете си енергията на слънцето - чиста, ефективна, неограничена. Американската компания Lockheed Martin се е захванала да я впрегне в компактна опаковка, и от там смятат, че могат да постигнат успех в рамките на следващото десетилетие.

Lockheed Martin се занимава основно с производство на военно оборудване и е един от световните лидери в областта. Но огромната компания има и звено, което търси нови източници на енергия. 

Термоядреният синтез е процес, практически противоположен на стандартното ядрено делене, което се използва в атомните електроцентрали по света. Вместо да се разцепва едно ядро, при което заедно с нужната ни енергия се отделят и огромни количества радиация, две леки ядра се засилват и се сливат в едно по-тежко.

Това също води до отделяне на важната за нас енергия, но тя е напълно чиста. 

Освен, че обещават работещ реактор в следващото десетилетие, от Lockheed Martin смятат, че могат да го направят достатъчно малък, че да бъде сложен в багажника на камион. Което пък означава евтин ресурс за електрически коли, без почти никаква нужда за презареждане. И практическа смърт на петролната индустрия в днешния й вид.

"Много от методите за термоядрен синтез в момента имат недостатъци", твърди Том Макгуайъп, ръководител на екипа, отговарящ за разработката. "Например нестабилност на реактора, проблеми с мащаба. Различното при нашия реактор е, че той е изконно стабилен и малък", допълва той.

Това не е единственият световен проект, занимаващ се с термоядрения синтез. Европейската комисия наскоро отдели 1 милиард евро от бюджета на ЕС за разработка на реактор.