Точно в 10 ч., излъчвано на живо по всички телевизии и в каналите в социалните медии, започна ваксинирането у нас. Пръв имунизиран бе министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

"Това е спасението, което ние очакваме.

За да съм честен - нямам търпение да се видя със 70-годишния си баща без да се страхувам, че мога да го заразя", заяви министърът веднага след поставянето на инжекцията.

Веднага след Ангелов, който бе пръв, за да даде пример и да покаже, че ваксината е безопасна, символно бе ваксиниран и представител на Българската православна църква - епископ Тихон Тивериополски.

Манипулацията бе извършена в столичната МБАЛ "Св. Анна".

Ваксиниран пак на живо бе и председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и директор на ВМА - ген. Венцислав Мутафчийски.

"Днес затваряме годината, дай Боже, да затворим и това, което мина", заяви той, визирайки днешния празник - Стефановден.

"Намираме се във война и оръжието ни е в тези малки флакончета. То ще ни спаси, ще ни върне прегръдката и целувката с близките ни", заяви и Мутафчийски.

Първата пратка от ваксините на Pfizer/BioNTech от 9750 дози пристигна вчера. Тя ще стигне за около 5000 души, на които ще бъдат поставени по две инжекции. Първите ваксинирани ще са медицински лица.

Малко след ваксинирането Ангелов, дядо Тихон и д-р Рада Прокопова, началник на коронавирусните отделения в "Окръжна болница" дадоха кратък брифинг.

Д-р Рада Прокопова

"Днес България, заедно с почти всички европейски държави, се изправяме в едновременни усилия за провеждане на поедоносна битка срешу COVID-19. Вярваме, че със започването на ваксинирането ние ще победим тази световна пандемия и ще се върнем към нормален начин на живот", заяви Ангелов.

Показа документа, даден му след ваксинацията и посочи, че на 18 януари трябва да му бъде поставена втората инжекция.

На въпрос дали човек, който се е ваксинирал, може да бъде преносител на вируса, министърът посочи, че след втората ваксинация не би следвало при наличието на антитела човек да може да се зарази, следователно и да пренася.

Неизменно Ангелов трябваше да отговаря на въпроси и за транспортирането на ваксините вчера с микробус на известна компания за производство на кренвирши.

"Видях какво става в социалните мрежи. За мен търсенето на акцент в тази посока не е приемливо, защото България не е единствената държава, в която транспортирането става с частни логистични компании", посочи той.

И изброи: в САЩ помагала компания за риба тон, в Канада - за сладолед. "Благодаряна всички български производители, че осигуриха това. Очаквам протегнатата ръка и на други производители. Не опаковката е важна, важно е съдържанието", заяви още Ангелов.

Дядо Тихон пък разказа как сам помолил министъра да е сред първите ваксинирани. Разказа как като дете с приятелите му в квартала се страхували да не се разболеят от детски паралич. С такава радост приели новината че има вече ваксина срещу болестта, "а сега трябва да убеждаваме хората", посочи епископът.

Д-р Прокопова пък мотивира решението си да се ваксинира така:

"Ваксинирах се, защото съм жена със семейство и вярвам в личния пример и считам че както в едно семейство деца се възпирават с личен пример, а не с приказки, така е и в обществото. Ако ние не го направим, няма да го направи и обществото. Начало трябва да бъде сложено, защото без начало, няма да има и край", заяви и тя.

Ваксина днес си постави и директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов, както и председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов. ""95% е ефективността на тази ваксина, а много малко ваксини могат да се похвалят с това", посочи той.