България и още 18 държави от Европейския съюз започват COVID имунизация на населението си днес, припомня БНР.

Както е известно, първият ваксиниран у нас ще е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Вчера пристигнаха първите близо 10 000 дози от препарата, предназначени за около 5000 души.

Унгария започна да ваксинира медицинските работници ден преди планираното за днес начало на кампанията в Евросъюза, Словакия също обяви, че е вече е започнала ваксинацииите с препарата на "Пфайзер" "Бионтех".

В Германия първият ваксиниран беше 101-годишна обитателка на дом за възрастни хора в провинция Саксония-Анхалт. Утре, 28 декември, ще бъдат поставени първите ваксини в Белгия, Люксембург и Латвия, а на 30 декември - в Ирландия. Нидерландия реши да насрочи ваксинацията за първата седмица на 2021 г.

Всяка страна е получила еднаква първа партида от ваксините. Навсякъде приоритетните групи, като цяло, са едни и същи -  обитателите на домовете за възрастни хора и медицинския персонал.

По-широка доброволна ваксинация в страните от Европейския съюз не се очаква да започне преди април догодина.

Основният център на производство на ваксината на "Пфайзер" в Европа в момента е фармацевтичният завод на компанията в Белгия. Засега Европейската комисия е сключила шест договора:с "Пфайзер" и "Бионтех", "Астра Зенека", "Санофи"-"Глаксо-Смит-Клайн", "Джонсън и Джонсън", "Кюрвак" и "Модерна".

Председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен посочи във видеообръщение, че обявените дни на ваксинацията са исторически момент, който показва единството, солидарността и силата на Съюза. Същевременно създателят на първата одобрена в света ваксина срещу коронавируса професор Угур Шахин заяви, че компанията "Бионтех" планира да започне производство на ваксината в Турция. Германският учен заяви това в интервю пред турски телевизионен канал. Професор Шахин и съпругата му са потомци на турски емигранти в Германия.