Частната колекция на най-известния художник от български произход Кристо и съпругата му Жан-Клод, съдържаща произведенията, сред които двамата са живели и творили, ще бъде разиграна на търг на "Сотбис" през февруари 2021 г. Новината съобщи „Уолстрийт джърнъл“.

Кристо почина на 31 май тази година, а неговата съпруга Жан-Клод си отиде през 2009-а.

Известни по цял свят с опаковането на сгради, мостове и дори природни обекти, Кристо и Жан-Клод са притежавали 400 произведения на изкуството – картини и скулптури, красили трите етажа на тяхното студио в Ню Йорк, заемали са почти всяко свободно място в него и са го превръщали в истински мини музей. От една страна, новината за продаването на търг на тази колекция е тъжна, защото студиото в Сохо можеше да остане техен музей и да запази атмосферата, в която двамата са работили. От друга – това е първият път, когато почитателите им могат да надникнат в техния вкус и да открият, че след любимите им артисти са били предимно поп арт творци като Анди Уорхол, Клас Олденбург, но също така Лусио Фонтана, Мимо Ротела, Ив Клайн… Техните творби в кавалетни размери са висели по стените на дома на Кристо и Жан-Клод и контрастират с гигантските формати на собствените им произведения.

Колекцията е оценена от "Сотбис" на 4 млн. долара.

И така, какво са гледали Кристо и Жан-Клод от сутрин до вечер?

На стена, която води към кухнята, се намират работи на Уорхол от 1964 г., вкл. “Джаки” (оценена на 975 хил. долара) и Ив Клайн – „Неозаглавен син монохром” (375 хил. долара) - IKB, или International Klein Blue - наситено син оттенък, смесен за първи път от френския художник. Визуалното въздействие идва от силната текстура върху платното, като художникът често е нанасял чист пигмент върху платното. За Клайн този нюанс на дълбоко синьо показва нематериалността и безкрайността на неговата утопична представа за света.

Клуб Z припомня, че докато живее в Париж, Кристо участва в групата на Ив Клайн и дори се твърди, че той е рисувал сватбения портрет на художника.

Върху хладилника на артистичната двойка пък са стояли два буркана за бисквити, някога принадлежали на Анди Уорхол, единият във форма на връзка банани.

Други „кухненски” творби са три скулптури на друг голям поп арт творец - Клас Олденбург. Кристо и Жан Клод са притежавали рисувани пластмасови чинии пълни със сладолед, бекон и яйца. Клас Олденбург е известен най-вече с огромните си скулптури на черешка или изгризана ябълка, които са разположени навсякъде из Америка. Оказва се, че Олденбург и Кристо и Жан-Клод са живели заедно, веднъж като съседи в хотел в Челси, през 1964-та, а след това са делили едно студио в Сохо. Скулптурите на Олдербург от ателието на Кристо са оценени на 49 хил. долара.

Сред най-любопитните творби в колекцията е стол на холандския дизайнер Герит Ритвелд – един от създателите на групата „Де Стийл“ заедно с Пиет Мондриан. Кристо и Жан-Клод са получили стола в замяна на своя творба и са го носили със себе си навсякъде, където живеят. Същият „Висок стол“ (Hoge Stoel) може да бъде видян в Тейт Модърн в Лондон. Всъщност всички творци от семейната колекция на Кристо и Жан-Клод са представени в най-големите музеи на съвременно изкуство в света.

„Всяка творба от колекцията е свързана с конкретни спомени от живота им”, казва мениджърът на студиото Лоренца Джованели.

Търгът ще включва и няколко работи на Кристо и Жан-Клод, които са ключови за тяхното изкуство.

Въпреки продажбата студиото ще продължи да работи, уверява Лоренца Джованели.

Екипът на Кристо планира да осъществи неговия последен проект – опаковането на Триумфалната арка в Париж, който бе планиран за преди година, но поради карантината заради COVID-19 беше отложен.