Действащите към момента противоепидемични мерки продължават да се прилагат до 21 декември без промяна, обяви днес във фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов.

"От Националния оперативен щаб и здравните власти очаквам в четвъртък да ми предоставят подробен доклад, на базата, на който да вземем решение за мерките след 21 декември. Българските граждани трябва да са от достатъчно рано информирани какво предстои", написа той.

Борисов каза, че грижата за здравето на хората трябва да бъде водеща и че след 21 декември трябва да бъде запазен баланс, за да не се увеличи натискът върху болниците и да се загуби ефектът от трите седмици на ограничения.

Най-оптимистичният вариант за подобряване на епидемиологичната обстановка е през май, а за икономически ръст - през октомври, съобщи още премиерът.

Борисов говорѝ на работно съвещание с членове на правителството, Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и кмета на София Йорданка Фандъкова, предаде правителствената информационна служба.

"Правителството продължава подкрепата за бизнеса и гражданите. Към днешна дата по мярката за затворените бизнеси са кандидатствали около 3000 работодатели за 15 000 работни места. По помощта на родители, чиито деца учат в момента дистанционно, почти 22 000 са подадените заявления", отчете още министър-председателят. "Стартира процедурата за подкрепа на бизнеса с помощта на НАП. Отворили сме възможността 3000 компании за микро и малки предприятия да бъдат подкрепени. Т.нар. кредитна ваканция е вече отворена и компаниите биха могли да кандидатстват пред търговските банки".

 

„На този етап не препоръчваме разхлабване на мерките, действащи на територията на България. До четвъртък ще направим анализ на данните отново“, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, цитиран от БНТ.

Световните тенденции в пандемията "все още са крехки и същевременно не се вижда ясен хоризонт за овладяване на ситуацията", каза председателят на Националния оперативен щаб проф. д-р ген. Венцислав Мутафчийски, също цитиран от БНТ. Според кмета на София Йорданка Фандъкова мерките трябва да останат непроменени и през следващата седмица . 

Участниците в работното съвещание за епидемиологичната обстановка в Министерския съвет днес. Снимка БТА

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обаче заяви, че след втората седмица онлайн обучение пада рязко мотивацията за учене и липсата на пряк контакт с учителите се отразява отрицателно на децата и създава се и психическо напрежение.

Борисов обеща правителството занапред да се съобразява първо с мнението на лекарите, въпреки че към днешна дата оздравелите са повече от заболелите. Той поиска да се действа максимално гъвкаво, като щабът всеки ден следи промените в ситуацията. По думите му в резултат на мерките нарастване на регистрираните случаи на коронавирус се забавя, заболеваемостта на 100 хиляди души пада под 600 и по този показател България е на 14-то място в Европа.