До четвъртък трябва да са готови списъците от РЗИ-тата за всички желаещи медици в първата фаза на ваксиниране, които са на първа линия.

Това каза в понеделник здравният министър Костадин Ангелов след среща с директорите на 6-те РЗИ, които ще координират организацията на имунизацията срещу коронавируса. Според ваксинационния план страната е разделена на 6 региона, а фазите са пет. В първата за ваксиниране са предвидени медиците от доболнична и болнична помощ, зъболекари и фармацевти. Към момента очакваното количество ваксини, които трябва да пристигнат до края на годината, е 125 хил. дози от продукта на Pfizer.

 
Директорите на 6-те РЗИ, регионални центрове, трябва да представят и план как ще бъде организирана логистиката за имунизацията, да се уточни как ще действат мобилните екипи, каква ще е бройката им, а следващия понеделник ще има отново среща в Министерството на здравеопазването, за да се уточнят спецификите на всеки регион.

По думите на Ангелов до края на годината ще бъдат сключени договори за доставка на хладилниците, нужни за съхранение на ваксините, като в началото на следващата година фризерите ще бъдат и доставени.

"На-важното е, че хладилниците за първата доставка ваксини са налични", каза още той.

"Всички помещения ще бъдат пригодени, за да влязат тези хладилници. Във всички РЗИ-та ще има фризери, в мобилните екипи ще има малки хладилници", добави здравният министър, като случката в РЗИ-Бургас, където се е наложило разбиване, за да влезе фризерът, той обясни с думите: "В Бургас правят ремонт."

Ангелов коментира и обещанието на премиера Бойко Борисов детските градини и яслите да бъдат отворени още другия понеделник, на 14 декември.

"Отварянето на детските градини и ясли - това ще бъде първата мярка. В зависимост от заболеваемостта сме готови да я въведем още в понеделник.

Много ни е важно да видим какво ще стане в седмицата 14-21 декември и тогава ще говорим за вдигане на другите мерки", каза той.

По повод все по-честите снимки и видеа от струпвания на хора в големи търговски вериги, които не са в затворените молове, министърът обяви, че е разпоредил проверки и че имало съставени актове, а ако от магазините не вземели съответните мерки, можело да последва и затваряне. За София-град от РЗИ имало наложени шест акта.

Според Ангелов за осигуряването на провеждането на парламентарните избори в условията на пандемия от 2 месеца работел екип под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев.