Как ще управлявате с тези хора?

Това попита водещият Антон Хекиман вицепремиера Томислав Дончев, който гостува в студиото на БТВ, точно след като Гроздан Караджов и Димитър Делчев не искаха дори да седнат един до друг.

Най-лошото в това, което видах, е невъзможността на колегите да седнат един до друг и да си говорят. Аз от опит знам, че вариантът не е ръкопашен бой, не е стоене в две различни стаи, а дискутирането, каза вицепремиерът по еврофондовете.

"Така или иначе това управление е заредено с една вътрешна доза нестабилност не заради нас – ГЕРБ. Но не можем да работим с хоризонт 4 седмици или два месеца - ще правим това, което трябва да се прави, докато може", замислено отговори Дончев.

На забележката на водещия, че срещу себе си имат "Коалиция на кибритени клечки", които всеки момент може да пламнат, той каза, че в това по-скоро няма новина и то си било изначално ясно

Дончев обаче отказа да определи кой за него би бил най-добрият лидер на реформаторите. Това си било тяхна отговорност, но със сигурност при един лидер щяло да се работи по-добре.

"А и този, с който се работи най-лесно, не предполага взимането на най-правилните решения. Всъщност добрите решения се взимат често при крамола, при спор", каза вицепремиерът. 

Водещият го попита какво правим, ако Европа "не отвори кранчетата" до 2015 г. 

"Ситуацията е тежка без преувеличение. Трябва да приключим годината с възможно най-малка загуба на средства." 

Дончев поясни, че в  момента се застъпватдва програмни периода - 2007-2013 и новият от 2014-2020 и за пореден път нарече миналата година "нулева" но не по вина нва ГЕРБ.

Дончев поясни, че загуба на стредства ще има, самият той имал анализ на риска до ниво евроцент, но число няма да каже. "Ако администрациите чуят, ще се демотивират и ще намалят усилията", посни Дончев.

"Рискът е огромен и сумата е плашеща. Ще направим всичко възможно да  я намалим", зарече се той.

След размразяването на ОП "Околна среда" сега задачата на правителството е същото да се случи и с ОП "Регионално развитие" и вицепремиерът се надявал това да стане ако не до края на годината, в първите дни на 2015-о

Запитан какво мисли за новия министър на икономиката Божидар Лукарски, Дончев дипломатично каза, че неговто впечатление било, че се отнася съвестно и отговорно към дейността си.

 -  Да, но разбира ли от нея - попита водещият.
- Е, то не е нужно да си макроикономист - министърът трябва да има икономическа визия - поясни Дончев.

Накрая Хекимян го попита "Започнахте ли да се влачите по корем?", визирайки изказването му, че ако трябва по корем ще с влачи, но магистрала "Хемус" ще бъде завършена до края на мандата на ГЕРБ. 

Дончев отговори, че това било "крайната отчаяна версия, когато се сблъскаме с непреодолими трудности", но не е изтгубил надежда, че "Хемус" ще стане в рамките на мандата.