Тази седмица в 13-ия епизод на подкаста на Клуб Z - Z-Каст - ви срещаме с математика д-р Лъчезар Томов от Нов български университет.

Д-р Томов е един от специалистите, които наблюдават и анализират данните за пандемията от България и света, и разработват модели за това как тя ще се развие в бъдеще. 

Кои са най-опасните фактори, които водят до разпространението на заразата, кои мерки са най-важни и помага или пречи редуването на смекчаване и засилване на мерките - това са част от въпросите, които разгледахме в днешния епизод на подкаста ни.

"Домът и офисът са централни, защото там времето за контакти е най-дълго, а училищата са тези, които поднасят и разпределят тези зарази. И получавате една огромна експлозия от миниексплозии, миниклъстъри навсякъде", обяснява д-р Томов.

Данните сочат, че повишената смъртност у нас не е факт само от октомври - още през лятото е имало отклонения, в период, в който винаги тя спада, но те не са били очевидни за нематематици, обяснява специалистът.

"Това, което се случи през октомври, е свързано първо с огромния брой заразени, защото имахме в пъти повече заразени от пролетта. И второто е, че настъпи превишаване на здравната система, рязко спадна процентът на новите случаи, които бяха приети в болница. Много хора останаха на домашно лечение."

Това е забавило лекуването на хора, а както се оказа при COVID-19, най-често сериозното влошаване идва във втората седмица от болестта.

"Ние сме с половин милион диабетици, много скрити диабетици, а диабетът е голям рисков фактор. Имаме голямо затлъстяване, много хора пушат, пият, не се спортува. Нашите млади хора на средна възраст са като възрастните хора в Италия."

И още - за оптимистичните и песимистични сценарии, как ще ни се отрази намаляване на ограниченията по Коледа и очаква ли ни спасение с ваксината - в пълния 13-и епизод на Z-Каст.

Можете да слушате Z-Каст в SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.