Още на 14 декември детските градини и яслите могат да бъдат отворени отново. Но това е под условие, ако броят на заболелите от коронавирус продължава да намалява. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който посети завод за арабски хляб край Пловдив. Там той разговаря със служители на завода и собственика на компанията Аладин Харфан, който управлява една от най-големите вериги за дюнери в страната. Борисов бе придружаван и от социалната министърка Деница Сачева. 

„Разпоредил съм на 21 декември да отворим отново всичко и в зависимост от цифрите на заболелите - на 14 декември може да пуснем детските градини и яслите“, каза Борисов. 

С думите „действаме по мерките“ премиерът описа помощите, които държавата отпусна на бизнеса заради коронавируса. 

„Милиони вече влизат. Действително над 1,1 млрд са влезли в тези мерки от страна на държавата за подпомагане на малки, микро- и средни предприятия. Най-добрата антикризисна мярка, която съм разпоредил, е на 21 декември да отворим отново всичко", повтори Борисов.  

И продължи:

"Ние не искаме да продължава това дълго. Броят на оздравелите вече е много и най-добрата кризисна мярка е отварянето. Ваксините ги очакваме, който пожелае доброволно, ваксинира се и продължават да работят. Няма как да не се работи, а някои да плащат 80 на 0 заплатите". 

По думите му няма как без да се произвежда и без да се плащат данъци държавата да плаща. 

„Иначе финансовата икономическа криза ще бъде толкова тежка в следващата година, с тази практика - давай, давай, давай, трябва да има край“, каза премиерът и продължи - Да има колкото се може по-бързо възстановяване на бизнеса. 

- Прав ли съм? – попита той.
- Прав сте – отвърна Аладин Харфан. 

В края на живото включване във фейсбук се присъедини и синът на Аладин Харфан. Борисов ги разпита откога живеят в България. А накрая разви отново своята теза за дюнерите и тероризма, превърнала се в класика.

„Единствената държава, която не е дала ислямски бойци, е България. Това е нашата политика за толерантност“, приключи премиерът.