Месеци наред мерките срещу коронавируса диктуваха живота на милиони европейци. С наближаването на Коледа правителствата са изправени пред въпроса какви ограничения да въведат преди и по време на празниците.

Ето списък с предприетите мерки в редица европейски страни, подготвен от Би Би Си.

Италия 

В началото на декември всекидневните смъртни случаи в Италия започнаха да се доближават до мрачните рекорди от края на март. Затова премиерът Джузепе Конте предупреди италианците да очакват "по-трезва Коледа, без Бъдни вечер, прегръдки и целувки".

Мъж с маска минава покрай магазин с коледни украси в Милано. Снимка АП/БТА

Много италиански региони са частично блокирани. По места е обявена забрана за пътуване от 21 декември до 6 януари.

Наред с регионалните забрани за пътуване хората няма да имат право да напускат градовете, където живеят на Коледа, 26 декември и Нова година. Ще има изключения за спешни случаи.

Въведен е и вечерен час от 22:00 до 05:00 часа, заради който вероятно няма да се проведе традиционната Коледна литургия.

По време на предстоящите празници - от 21 декември до 6 януари, жителите на Италия, които се завръщат от европейски страни, трябва задължително да минават през двуседмична карантина. Това предвижда правителствено постановление, подписано тази нощ от премиера Джузепе Конте, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Франция 

По-голямата част от противоепидемичните мерки във Франция ще останат в сила непосредствено преди коледната ваканция на 15 декември.

Жена в магазин за елхички в Париж. Снимка АП/БТА

Магазините, театрите и кината ще отворят отново навреме за Коледа и хората ще могат да посещават семействата си през празничния период.

"Ще можем да пътуваме без нужда от разрешение, включително между отделните региони", каза  Макрон в телевизионно обръщение.

Франция е под втора национална блокада от края на октомври насам. На 15 декември тя ще бъде заменена от национален вечерен час от 21:00 до 7:00 часа. Той обаче няма да се прилага в навечерието на Коледа и Нова година.

Ресторантите и училищата няма да отворят отново преди 20 януари - и то само ако всекидневните случаи спаднат под 5000. Баровете, кафенетата и нощните клубове са затворени за неопределено време.

От 28 ноември на религиозните служби присъстват до 30 души.

Решението да се затворят изключително популярните френски ски курорти е огромно разочарование и местните кметове се оплакват, че подготовката им през последните месеци е отишла на вятъра. Макрон обяви, че могат да бъдат отворени отново през януари "при благоприятни условия".

Германия

Канцлерката Меркел заяви, че ограниченият локдаун в Германия ще продължи до 10 януари. Баровете, ресторантите и местата за забавление са затворени, но училищата и магазините са отворени.

Украсена къща в Бремен. Снимка АП/БТА

Мерките са затегнати преди празниците, като се препоръчва да се избегнат пътуванията. На 1 декември ограничението за социални събирания беше намалено до две домакинства и максимум петима души.

Ще има обаче временно облекчаване на правилата през празничния период. До 10 души ще могат да се събират на едно място между 23 декември и 1 януари, въпреки че Меркел призова германците да помислят добре, преди да се срещнат в групи с такъв размер.

Канцлерката също заяви, че - извън ограничението на социалните събития - всяко по-нататъшно облекчаване на ограниченията преди Коледа е малко вероятно, тъй като броят на случаите остава "твърде висок". 

Повечето големи коледни базари в Германия вече са отменени, но някои местни излагат планове да продължат в намален мащаб.

Испания

Испанското правителство планира "различен" празничен период с лимит до шест души на едно място. Препоръчва се социалните събирания в навечерието на Коледа да се провеждат на тераси на ресторанти или на други открити места.

Коледна елха в Плаза майор, Мадрид. Снимка АП/БТА

Правителството препоръчва на испанските семейства да не отбелязват с традиционния парад на 5 януари 2021 г. празника на Тримата крале.

Мадрид също така съветва проветряване на вътрешните пространства и поддържане на социално дистанциране, когато е възможно. Здравният министър Салвадор Ила заяви, че "нищо не е изсечено в камък".

"Трябва да намерим консенсус относно (коледните ограничения). Когато бъде решено, ще обявим мерките", каза той.

Правителството на Каталуния се надява да разреши събиране на до 10 души за Коледа.

В Мадрид има призиви към властта да одобри програма за масово тестване в аптеките в седмиците преди Коледа, за да позволи на хората да се срещнат безопасно през празничния период.

Австрия

От днес (4 декември) в австрийските градове Виена и Тирол стартира кампания по масово тестване за коронавирус, предаде Ройтерс.

Масово тестване в Австрия. Снимка АП/БТА 

Австрия е под втора национална карантина до 7 декември, но има надежди след това ограниченията да могат да бъдат облекчени навреме за Коледа.

"Следващите две седмици са критични", заяви министърът на здравеопазването Рудолф Ансхобер пред вестник Kronen Zeitung на 23 ноември. "Локдаунът не бива да се удължава."

Правителството е поръчало най-малко седем милиона теста за антиген и се надяваме, че програмата за масово тестване ще осигури на австрийците път извън блокирането.

Стотици хиляди учители и полицаи ще бъдат тествани в началото на декември заедно с хора в райони с висок процент на инфекция. След това доброволните масови тестове ще бъдат въведени в цялата страна през седмицата преди Коледа.

Канцлерът Себастиан Курц подчерта, че коледните мерки в страната ще се ръководят от степента на заразяване.

"Дали ще има мерки за Коледа и Нова година... за това с колко хора ще може да се срещате, ще зависи в голяма степен от броя на инфекциите", каза той.

Смята се, че училищата и повечето магазини ще отворят първи, след като локдаунът приключи на 7 декември, но остават въпроси дали събиранията ще бъдат ограничени.

Традиционните коледни базари в страната обаче ще бъдат затворени през празничния сезон.

Русия

В столицата Москва служители обявиха нови мерки, които ще продължат до 15 януари. Те включват ранно затваряне на ресторанти и кафенета и ограничение от 25 процента в капацитета на кината и театрите. Жителите на възраст над 65 години и тези в групи с висок риск също трябва да се самоизолират до тази дата.

Двойка на кънки в Моксва на 27 ноември. Снимка АП/БТА

Декемврийският празничен уличен фестивал в града също вероятно ще бъде отменен, съобщават местните медии. Други региони въведоха подобни мерки.

Това се случва, след като здравните служители предупредиха, че ситуацията остава нестабилна и епидемията все още не е достигнала своя връх в цялата страна. Случаите на заразяване нараснаха през последните седмици и на 26 ноември беше записан рекорден дневен брой на инфектираните.