"Щом ми дойде ред, се ваксинирам."

С тези думи премиерът Бойко Борисов "удари едно" рамо на ваксините за COVID-19 срещу скептиците за поставянето им. Борисов обаче не направи това официално или като призив към хората, а като вметка в разговора при едно от поредните си живи включвания от обиколките из страната, излъчвани в профила му във фейсбук. В случая днес - в завода на "Бул Био", като визитата следваше правителственото решение от малко по-рано през деня за отпускане на 22,2 милиона лева за българската компания за разработени инвестиционни проекти.

Заявката на Борисов следва тази на президента Румен Радев, който на въпрос отпреди ден "Готов ли сте да се ваксинирате?", заяви:

"Що се отнася до мен, виждате, че първата партида е за 60 000 човека, а желаещите от най-рисковите групи са много повече. Това са възрастните хора, лекари, учители, полицаи, фармацевти, социални работници, служители в търговията и в транспорта. Така че аз нямам правото да отнемам шанса на нито един от тях. Животът на всеки българин е еднакво ценен, независимо дали е президент, чиновник или работник.

Ако реша, ще се ваксинирам едва когато няма чакащи за ваксина от тази категория хора."

Заради думата "ако" обаче Радев бе подложен на обществена критика - че вместо да даде добър пример в полза на ваксината, подклажда тези, които се колебаят дали да си я поставят и скептицизма относно нейната ефикасност.

Иначе, както е известно, по план първо ще бъдат ваксинирани хората на първа линия в борбата с коронавируса, после най-възрастните.