Националното външно оценяване за IV и X клас и следващата година ще е по желание. Но остават задължителни изпитите след VII и XII клас. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев в дискусия за онлайн обучението, организирана от националния омбудсман Диана Ковачева. Министър Вълчев уточни, че в възможно да отпадат теми от матурата, ако учениците не са достигнали до тях в края на учебната година. 

"Следим темпото, с което средният учител разпределя и минава по учебните програми - не е проблем да бъдат изключени определен брой теми", посочи Вълчев, цитиран от БНТ.

По думите на министъра децата със специални образователни потребности ще бъдат обгрижвани присъствено въпреки епидемията. Заради това центровете за образователна подкрепа ще бъдат отворени и няма да връщат нито едно дете. На някои места обаче решението още не се изпълнява.

Връщане на учениците - поетапно от 4 януари

Първите ученици, които ще се върнат в клас, ще са тези от начален етап. Засега обаче не се предвижда връщане към присъствена форма за всички ученици, каза още министър Вълчев.

Това ще става поетапно след 4 януари, ако епидемичната обстановка позволява. Решенията ще се вземат локално. Ще се преценява по области в кои училища и кои класове да се върнат в час. 

"Първи в класните стаи ще се върнат децата от начален етап. Колкото са по-малки децата, толкова по-неефективно е обучението в електронна среда от разстояние. След това с приоритет са учениците от VII и XII клас", каза Вълчев.

По въпроса дали всички деца в момента имат устройство, през което да са във виртуалната класна стая, образователният министър каза:

"Факт е, че няма да вземем решение и да закупим 700 000 устройства, колкото са децата, за да кажем, че сме осигурили този равен достъп. Въпреки това, през европейски проекти вече са дарени 18 000 компютъра. И има очакване още 107 000 да бъдат доставени. Дотогава много ученици обаче остават извън системата на електронното образование."