Вчера от COVID-19 починаха над 200 българи. А данните на НСИ показват 100% ръст на смъртността спрямо същия период в предходни години, или около 300 смъртни случая повече дневно.

Това не е “черна статистика”, а реална трагедия - всеки от нас вече се сблъска със загубата на конкретни близки, познати, роднини, колеги. Всеки от нас има близки в критично състояние.

В тази обстановка, поведението на държавните лидери е необяснимо, плашещо, да не кажа по-силни думи. Премиерът вече говори за отмяна на доста повърхностните мерки, парламентът гласува бюджет, подготвен преди кризата, президентът обяви най-ранната възможна дата за избори, няколко дни след края на зимата, без всякаква разумна прогноза, че пандемията ще е затихнала до март.

Особено тревожна е пасивността на властта пред лицето на развихрилата се антиваксърска пропаганда. Не по-малко тревожен - хаосът в подготовката на ваксинацията.

Наистина е крайно време цялата тази паническа предизборна самодейност да спре, да се сложи край на соловите предизборни изявления и ходове. Да се събере КСНС, да се обсъдят консенсусни здравни мерки с дълъг хоризонт, икономически спасителен пакет и съответно - актуализация на бюджета още през януари, национален план за ваксинация, организация на изборите в епидемиологична обстановка.

Време е свободното падане да спре, разпадът на институциите да се овладее.

Коментарът е от фейсбук. Заглавието е на Клуб Z.