Отворено писмо, адресирано до Министерския съвет, здравните власти, ресорната парламентарна комисия и до лекарския съюз, оповестиха фармацевти в България. В него те посочват, че са поставени в ситуация или да нарушават закона, продавайки антибиотик без рецепта, или да го спазват, което обаче води до конфликт с гражданите. Ситуацията е породена от това, че хората масово нямат достъп до личните си лекари, рецепти не се издават или се предписват такива "по телефона". Търсенето в коронакризата обаче е голямо. 

"Поставени сме пред непреодолим избор – да отпуснем лекарства в разрез на закона и да удовлетворим волята на пациента, или да спазим закона и да откажем отпускане. И в двата случая се касае за човешкото здраве и то може да претърпи вреди от тези действия", се посочва в отвореното писмо.

"Напомняме, че фармацевтите сме най-достъпните медицински специалисти за всеки гражданин и няма да търпим да бъдем унижавани и принуждавани да работим в разрез на законите заради други участници в здравната система, които ни злепоставят по този начин във време на пандемия!", заявяват още фармацевтите.

И имат три конкретни искания: лекарите да започнат да издават рецептурни бланки, държавните органи да контролират процеса, а ако се налага - да се предприемат необходимите законодателни промени с оглед извънредната обстановка, за да се обезпечи нормалното осъществяване на достъпа на гражданите до лекарствени продукти по лекарско предписание.

Днес се разбра, че ще има спешна среща на министър Костадин Ангелов с фармацевтите.

Ето и пълния текст на отвореното писмо:

Уважаеми дами и господа,

За пореден път българските фармацевти, работещи в най-достъпните здравни заведения за всички граждани – аптеките, сме принудени да работим в напрегната и конфликтна среда. В условията на пандемия от COVID-19, упражнявайки професията си, сме изправени пред ежедневен натиск да работим в разрез с лекарственото законодателство и утвърдените добри практики във фармацията и медицината.

Това се дължи на факта, че масово колегите лекари не спазват нормативните изисквания за предписване на лекарствени продукти от всички групи на анатомо-терапевтично-химичната класификация на лекарствата. Главно това се случва с антибиотиците, чиято нерационална лекарствена употреба би довела до огромни вреди в световен мащаб.

Това е тема, по която и Световната здравна организация обръща внимание от години. По този начин пациенти непрекъснато прииждат в аптеките без рецептурни бланки, което грубо погазва разпоредбите на чл. 7 от Наредба № 4 от 4.03.2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. При поискване на валидна рецептурна бланка в повечето случаи се стига до конфликтни ситуации между нас и пациентите, в които биваме обиждани.

От друга страна, ние разбираме и пациентите, тъй като повечето от тях споделят, че нямат достъп до личните си лекари, тъй като отказват да ги прегледат, а директно им изписват терапия по телефона за амбулаторно лечение. Това обаче не е основание българският фармацевт да нарушава законите и установените норми на работа.

Поставени сме пред непреодолим избор – да отпуснем лекарства в разрез на закона и да удовлетворим волята на пациента, или да спазим закона и да откажем отпускане. И в двата случая се касае за човешкото здраве и то може да претърпи вреди от тези действия.

Обръщаме се към всички адресати на писмото ни със следните молби:

- Да се напомни на всички членове на Българския лекарски съюз какви са редът и правилата за предписване и отпускане на лекарствени продукти по действащото законодателство.

- Да се задействат СПЕШНО контролните механизми на компетентите държавни органи по спазване на реда за предписване на лекарствени продукти по лекарско предписание.

- Ако е наложително, да се предприемат необходимите законодателни промени с оглед извънредната обстановка, за да се обезпечи нормалното осъществяване на достъпа на гражданите до лекарствени продукти по лекарско предписание.

Напомняме, че фармацевтите сме най-достъпните медицински специалисти за всеки гражданин и няма да търпим да бъдем унижавани и принуждавани да работим в разрез на законите заради други участници в здравната система, които ни злепоставят по този начин във време на пандемия!

Апелираме съсловните ни организации (Българският фармацевтичен съюз и Българската асоциация на помощник-фармацевтите) да предприемат много спешни действия по защита на нашите законни права и интереси.