От днес в София три ДКЦ, бившите поликлиники, отварят кабинети за прегледи на хора с грипоподобни симптоми. Кметицата Йорданка Фандъкова инспектира един от центровете тази сутрин и обясни как ще работят те.

"Тук ще се преглеждат пациенти, насочени от личните лекари. Целта е да може да се направи тази диагностика с клиничен преглед от лекар, безплатен антигенен тест за клиенти, които са насочени от личен лекар или са с грипоподобни симптоми", обясни Фандъкова.

Днес отварят три поликлиники - 11-ти ДКЦ във "Възраждане", 12-и в "Люлин" и 17-и в "Оборище".

"Ако хората нямат симптоми, трябва да си платят за този тест. Моля хората да дадат предимство на тези с притеснения и симптоми", призова кметицата.

Още 7 ДКЦ ще отворят такива кабинети другата седмица, с което близо половината от поликлиниките в София ще се включат по този начин в борбата с COVID-19, подчерта тя. Работното време ще бъде определяно от всеки център.

Готовността в различните поликлиники е различна, но общината е помогнала и с антигенни тестове, и със защитни облекла, отбеляза Фандъкова.

Тя коментира и предстоящите нови мерки в София и страната.

"Ще предложа на щаба да удължим онлайн обучението на учениците в гимназиален етап с още 2 седмици. След което обаче да започне поетапното връщане на учениците съобразно обстановката, разбира се. Ще обсъдим много внимателно и евентуалното минаване на онлайн обучение на учениците от прогимназиален етап. Основен проблем на училищата е здравословното състояние на учителите. На мен ми пишат непрекъснато много учители, много родители. Родителите са разделени, учителите са единодушни, разбирам ги. За учебния процес е най-важното присъственото обучение, но на първо място са животът и здравето на хората", коментира кметицата.

Според нея има най-малък риск от "смесване на групите" в детските градини и началния етап на училищно образование, затова "на този етап" там няма нужда от дистанционно обучение.

"Искам да благодаря на софиянци - в последната седмица е изключително дисциплинирано поведението на повечето граждани. Като цяло мерките се спазват. Почти нямаме актове при същия брой проверки", заяви Фандъкова.

По-късно тя публикува в профила си във Фейсбук и кога отварят другите ДКЦ-та - от 12 утре такива кабинети ще има в 8 ДКЦ в "Надежда", 20 ДКЦ в "Красно село" и 22 ДКЦ в "Слатина. А вдругиден - 18 ДКЦ в "Подуяне".