Нов локдаун няма да има, защото той ще изкара хората по улиците и ще се получи обратен ефект.

Това разясни здравният министър проф. Костадин Ангелов в сряда сутрин по БНР.

От новата пространна негова медийна изява се разбра, че разпространението на вируса вече е дифузно, няма как да се спре, а затваряне може да изкара хората по улиците, където те повече да се заразят.

Министърът отрече да има реален проблем с достъпа до болнична помощ, а за случаите починали пациенти, които не са били приети навреме в лечебно заведение, той обясни, че става въпрос за 0,003 процента.

Надълго и нашироко обясни как всички при най-малките симптоми искали да влизат в болница и така затрудняват системата, водещ бил страхът.

Ангелов твърди още, че подготовката за есента и резкия скок на случаите тече още от лятото, а управлението имало план, който следвало стриктно. Мерките, които се вземат, контролират епидемията, а смъртността ни не е най-висока в Европа.

Локдаунът, който ще изкара хората по улиците

"В настоящия момент този локдаун няма да има ефект при това дифузно разпространяване на вируса. Обществото няма разбиране за спазване на тези мерки. Ако това се случи, ще изкараме хората на улиците и може да получим обратен ефект от затварянето...", каза Ангелов на въпрос дали и при какъв вариант може да се мисли за затваряне на държавата.

"Няма такъв вариант. Ние не можем да спрем разпространението на коронавируса като инфекция, но може да контролираме скоростта на неговото разпространение", каза още той.

Запитан защо ресторантите остават да работят в режим до 23,30 часа, Костадин Ангелов коментира:

„В хода на предното затваряне в страната, когато имаше почти пълен локдаун, имахме изключително сериозни обвинения към нас, че сме увредили психичното здраве на българите. Затваряне на държавата изцяло, лишаването на хората от възможност за някакъв тип социален живот... При стриктно спазване на противоепидемичните мерки, брой хора, седнали на маса, с отстояние между седалките гръб с гръб, носенето на маски от персонала, носенето на ръкавици - при спазването на тези мерки опасността от разпространението на вируса е минимална.“

При нощните заведения е различно – там има струпване на хора и липса на дистанция, затова те остават затворени, допълни Костадин Ангелов.

0,003 процента

Толкова е процентът, изчислен от министъра за случаите на хора, на които им е отказана медицинска помощ и са починали. Той не обясни как точно е осъществил изчисленията си.

"Не, няма много случаи. Няма", влезе той в спор с водещата Силвия Великова.

"Виждам ги по медиите и ги проверявам", добави още той. 

Надълго обясни за натовареността на здравната система, за огромния брой позвънявания към Спешна помощ ("В София има над 560 повиквания на една смяна. На 40 секунди пада адрес, на който ние трябва да изпратим линейка"), като обикновено ставало дума за леки случаи.

"Водещо в момента не е рационалното мислене на хората, а техният страх. Страхът не може да бъде основание за настаняване в болница, важна е обективната преценка на лекаря", каза министърът, като прехвърли отговорността основно върху поведението на пациентите.

"Хората губят психическа устойчивост и всички държат да постъпят в лечебно заведение, което не се налага", добави той.

Според него за 20-те процента с положителен тест за коронавирус и изявена клинична картина има легла.

Доц. Мангъров не ходел без маска в клиниката

„Всеки лекар, който има инфекциозни болести (специалност – бел. ред.), трябва да се включи в битката, която водим. Всеки трябва да е солидарен“, каза министърът за назначаването на доц. Атанас Мангъров за началник на COVID клиниката в Инфекциозна болница в София.

Мангъров е изявен критик на мерките за ограничаването на разпространението на коронавируса. Новината за новия му пост събуди притеснения заради негови заявления, че ще започне облекчаване на предпазните мерки, както и че това е не много опасна вирусна инфекция.

„Доц. Мангъров е началник на Клиниката по детски болести. В болницата вътре при пациентите той не ходи без маска. Той няма проблем с това – носи маска, носи ръкавици.

На 80 легла има 78 пациенти. За тази клиника имаме нужда от всеки един специалист. До леглото на всеки един болен се взема решение каква е неговата терапия", добави Ангелов.

Решение за антигенните тестове след 18 ноември

До края на тази седмица през РЗИ изключително голям брой бързи антигенни тестове ще влезе в здравната система - съобщи още министърът.

Това е разписано да се случи при достигане на 300 души заболели на 100 хиляди население, в каквато ситуация сме в момента. До 18 ноември се чака решение на европейско ниво относно бързите антигенни тестове и дали те ще бъдат равнозначни на PCR тестовете. Затова и нашите експерти ще задържат окончателното си решение, поясни Ангелов.

План има, мерките, които се вземат, контролират епидемията, твърди министърът

Министърът твърди, че има план, усилената подготовка тече още от лятото, мерките, които се вземат, контролират епидемията, смъртността не е на първите места в Европа.

"Всичко това, което виждате в момента, е готвено през лятото. Леглата бяха налични, но бяха заети от други пациенти", каза той.

По думите му България държи добри нива на заболеваемост, а смъртността не е на първите места в Европа.

"Не мога да се съглася с факта, че в света съществува здравна система, която да издържи на такъв натиск, на който е подложена нашата система в момента. Виждате, че такива проблеми с много по-лоши числа има в други държави... България все още държи добри нива на заболеваемост, което показва, че мерките, които се вземат, контролират епидемията, а смъртността ни не е на първите места в Европа. Което означава, че капацитетът на здравната ни система е добър. Също така в настоящия момент процентът на починалите в България е много по-нисък от този в други страни, които са сравними в Европейския съюз", изброи Ангелов.

Освен това той сподели, че има ясно разписан план - "когато имаме заболеваемост 150 на 100 хил. души, правим определени неща, когато имаме 300 на 100 хил. - други, а, недай си Боже, когато станат 600 на 100 хил. - съвършено други неща".

През лятото е имало усилена подготовка в няколко направления - леглова база, персонал, апаратура, лични предпазни средства, усилване на цялата здравна система, заяви здравният министър.

Дали COVID секторите в поликлиниките е трябвало да бъдат разкрити по-рано?

„Всичко това, което виждате в момента, е готвено през лятото. Факт е, че през лятото нямаше натиск върху системата и тези легла бяха налични, но бяха заети от други пациенти. И сега, когато натискът на системата става от типа на лавинната топка в буквалния смисъл на думата, тази система няма как да издържи този натиск“, каза той.

Хората се презапасяват с лекарства, купуват по 4 опаковки антибиотици, отбеляза още здравният министър. Днес ще има среща, която да парира този процес на презапасяване, съобщи той.