Кметицата на София Йорданка Фандъкова все пак няма да иска оставката на директора на Четвърта градска болница доц. Аркади Иванов, съобщи БНР.

В събота здравният министър Костадин Ангелов призова кметицата да поиска оставката на доц. Иванов заради случая с отказ на лечебното заведение да приеме пациент, който не е представил PCR тест, въпреки факта, че има потвърдено заболяване в системата на РЗИ. Министърът научи за това от БНТ.

Според Фандъкова обаче сега не било "време за оставки" - имало нужда от всеки един лекар и медицински работник. Не става ясно как подаването на оставка на директора на болницата води до загуба на лекар.

"Какви административни мерки ще бъдат предприети вътре в болницата, това вече трябва да си го решат", заяви тя.

Вътрешната проверка в лечебното заведение е показала, че приемът на пациента е забавен с един час и шест минути. В крайна сметка дежурната лекарка реши да наруши инструкциите на началника си и да приеме болния.

Фандъкова настоява за алторитми за прием на пациенти с COVID-19 във всички болници. Ще говори допълнително със здравният министър и директора на "Спешна помощ" за по-добра координация в работата им.