Всеки трети тестван за COVID-19 е с положителна проба. Това съобщи на извънреден брифинг здравният министър Костадин Ангелов. Заради увеличаващия се брой инфектирани той обяви предприемането на нови мерки по реорганизация на доболничната и болничната помощ до края на годината. За целта правителството отпуска 80 милиона лева. Мерките включват финансова помощ за личните лекари, бившите поликлиники и болниците, като в ДКЦ-тата започват прегледи, а болниците трябва да увеличат броя на COVID леглата.

Главната цел - да бъде разтоварена болничната помощ. 

"От две седмици заболеваемостта е над 300 на 100 000 души. При такава заболеваемост правим следната реорганизация. Новите мерки, които ще приложим до края на годината, за да обезпечим тази реорганизация, са в размер на 80 милиона лева", обяви Ангелов и изброи:

Личните лекари

Доболнична помощ - за увеличаване на капацитета на личните лекари ще бъдат заделени по 5 милиона на месец. Отделно всяко джипи ще получи по 1000 лева към заплатата си.

"Ние разбираме усилията на нашите колеги, че стават все по-големи и натискът върху тях се увеличава с всеки изминал ден", заяви Ангелов.

"Водещата роля при диагностиката остава при общопрактикуващите лекари, те ще бъдат първото сито", добави столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Поликлиниките

В ДКЦ-тата в София, както и в някои от по-големите градове на страната, където натискът върху болничната система е голям, ще бъдат разкрити COVID зони. В тях ще работят лекар, медицинска сестра, лаборант. Те ще извършват преглед, тест за коронавирус, изследвания на кръвта и по преценка на лекаря - изследване на белия дроб.

Това обаче ще става само след като пациентът е бил насочен от общопрактикуващия лекар.

За целта се заделят по 3 милиона лева на месец.

Екипите, които ще работят в тези зони, също ще получават по 1000 лева на човек. Ще получават и 10 лева допълнително за преминал пациент, като те ще се разпределят от управителя на ДКЦ-то между служителите, участвали в процеса по обслужването на пациента.

Болниците

От 10 на 20% ще бъде увеличен капацитетът за поддържане в готовност на легла за болни от коронавирус. Заделен e ресурс от 50 милиона лева за големите болници - областни и университетски, които ще поддържат в готовност над 50% от капацитета си за заразени с COVID-19. Други 15 милиона лева ще бъдат отпуснати за антигенни тестове.

В София хоспитализираните за денонощие са 1252-ма души, 141 са в интензивни отделения. Това е 84% ръст от вчера и показва огромен натиск върху болниците в столицата - отчете Фандъкова и допълни, че ДКЦ-тата още от сряда трябва да започнат да създават организация, за да се облекчи болничната помощ. 

Директорът на Спешната помощ д-р Георги Гелев пък посочи, че от около 3000 съмнителни за COVID-19 души на 24 часа около 20% се нуждаят от болнична помощ. 

Очаквайте продължение.