Обсъждат се някои допълнителни противоепидемични мерки, които ще станат ясни в четвъртък, съобщи днес здравният министър Костадин Ангелов.

"В момента не говорим за политика, а за здравна криза, за медицински целесъобразни решения, които да дават резултат. Няма място за политика. Политическите решения са важни, тъй като, ако направим такъв локдаун, трябва да се осигури финансиране на всички сектори, които ще бъдат затворени. Въпросът е медицински - ако затворим държавата изцяло, ще постигнем ли медицински резултат. Към настоящия етап мерките, които обсъждаме, са насочени към постигане на медицински резултат", каза той по Нова тв.

Ангелов изброи и какво се предвижда да се предприеме, като повтори доста от предложенията на Кунчев от миналия четвъртък, които тогава отхвърли.

"Какво ще направим ние от четвъртък нататък - всички училища, които имат заболяемост над 20 процента, всички ще минат в електронна среда на обучение, независимо дали са първи, пети, десети клас. Другата мярка е осигуряването на зелените коридори, очакванията на хората са да има два коридора, обсъждаме дали да направим мярка и следобед. Офисите, където има открити пространства - заетостта да не е повече от 50 процента. В образованието, в надграждащите институции, в затворени помещения - само с маска. Нощните заведения ще продължат да бъдат затворени. Вечерният час за работа на останалите заведения ще бъде унифициран за цялата страна, вероятно те ще затварят в 23,30 ч. Ще се следва локалният подход спрямо училищата", изброи министърът.

По-късно през деня по време на посещение в Координационния център, в който трябва да се разпределят пациенти в столичните болници, той уточни, че от т. нар. зелени коридори можело да се позволи и да се възползват и хронично болни, които са по-млади. Все пак той призна, че много трудно може да се разграничи кой човек е с хронично заболяване, но "надяваме се да няма злоупотреби". 

Университетите ще продължат да учат дистанционно, с изключения като медицинските висши учебни заведения. Какво ще стане с учениците от гимназиалния етап на обучение, които в момента са на дистанционно обучение, няма яснота.

"Няма недостиг на лекарства."

Това твърди Ангелов на фона на зачестилите съобщения, че основни лекарства, които се използват при лечението на COVID-19, като определени антибиотици, антикоагуланти и кортекостероиди, липсват от аптечната мрежа, а от лечебни заведения казаха, че при тях няма ремдесивир.

„В аптечните складове има достатъчно количества ремдесивир. Има ясен алгоритъм, изпратен на всички лекари. Всяка заявка на лекари се изпълнява. Имаме достатъчно количества лекарства и на национално ниво, и във всички аптечни складове. Въпрос на логистика е те да бъдат доставени. Показва се един случай на недостиг от над 400 болници в цялата страна. Този медикамент не е безопасен, има странични ефекти. Не всеки пациент с коронавирус може да получи този препарат, защото ще рискуваме неговото здраве”, каза министърът пред Нова тв.

Въпрос на логистика била доставката на ремдесивир в болниците.

Здравният министър - по думите му - направил проверка през миналата седмица дали има недостиг на нискомолекулярни хепарини - средства за разреждане на кръвта. 

"Вероятно, не мога да твърдя със сигурност, но се извършва реекспорт на тези лекарства извън страната. Това е нещо, което спираме. Тези лекарства минават на разрешителен режим. Става въпрос за антимикробни средства, кортикостероиди и нискомолекулярни хепарини. Има на национално ниво от тези лекарства в аптечните складове, има достатъчно количества и няма недостиг. Става въпрос основно за логистика и презапасяване от страна на хората", продължи той.

Антигенните тестове да имат тежестта на PCR тестове?

Според него това, което се прави за тестването на населението, е достатъчно. Въпреки думите му разширяването на възможността за по-широко тестване чрез издаване на направление от личния лекар все още не е факт, при положение, че първоначалните уверения бяха, че това ще стане от 1 ноември.

Според Ангелов създадените фургони за тестване пред някои болници са достатъчни. Все още се преценявали качествата на ангитенните тестове.

"Фургоните за тестване са достатъчно. В момента обсъждаме с експертите от днес до 2 дни трябва да имаме отговор дали антигенните тестове могат да бъдат алтернатива на PCR. И ако колегите кажат, че е така - да пуснем достатъчно количества антигенни тестове в РЗИ, в линейки, в ДКЦ, в болниците, за да могат да бъдат тествани най-много хора. Но най-важното е хората да ограничат контактите си", каза той.

По-късно през деня министърът уточни за антигенните тестове, че се мисли дали положителен резултат от тях и симптоми могат да бъдат достатъчно основание за налагане на карантина и всички останали мерки - както се действа и при позитивен PCR.

Най-важното е, че имало хиляди излекувани

От днешната статистика, която показва над 100 починали за денонощието, Ангелов реши да посочи, че има голям брой излекувани.

„Най-важното, което трябва да кажем от числата за днес, е, че имаме 875 излекувани. За последните седмици има хиляди излекувани”, каза той.

Здравният министър повтори вече многократно изговаряни от него тези - че натискът върху здравната система е голям, Спешната помощ е много ангажирана, има недостиг на медицински персонал. Както и отново повтори, че най-важното било да се спазват мерките.

„Натискът върху здравната система е изключително голям. Особено в София. В столицата е имало над 550 повиквания за последното денонощие. 40 коли са обслужвали целия град. На всеки 40 секунди е имало повикване. Лекарите следват строги алгоритми и медицински факти, за да закарат някого до болница. Около 200 от случаите са били COVID и не всички са били за болнично лечение”, подчерта министърът

По думите му персоналът не достига навсякъде - не само в България, дори и в Германия.