Асоциацията на собствениците на аптеки сигнализира, че има дефицит на лекарства за домашно лечение, които са пряко свързани с COVID-19. Това заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов пред "Нова телевизия".

Засега обаче държавата не е засякла проблем. Аптечната мрежа отразява като в огледало случващото се в последните няколко седмици. Колкото повече се увеличават новозаразените с COVID-19, толкова по-празни остават чекмеджетата на фармацевтите.

"За съжаление вече започнаха да се появяват някои дефицити и те са пряко свързани с COVID-19 заболяването. Открояват се 3 групи лекарства, които в по-голяма или в по-малка степен са дефицит. На първо място са антитромботичните лекарства, които се използват активно и в болнична обстановка, и за домашно лечение", обясни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Увреждайки кръвоносните съдове, вирусът води до по-голям риск от тромбозиране на кръвта. Затова с цел превенция на евентуалните усложнения при по-тежките случаи се предписват антитромбоцити.

"Другата група, която също се използва за това заболяване, са кортикостероидите. Те се използват много активно. При тях също се оформя дефицит, който се надявам да е временен", добави Костов.

Кортикостероиди се предписват, когато имунитетът изнемогва и реагира неадекватно. Те предпазват от свърхактивна имунна реакция, казват пулмолози. Препоръчват на личните лекари да не ги предписват твърде рано, защото при по-леко болни може повече да навредят, отколкото да помогнат. Ако не са навременни, подискайки имунитета, ще задържат вируса по-дълго време в организма.

"Кортикостероидите са много сериозни лекарства и хората не могат да ги купуват, както ги искат Третата група лекарства, където мисля, че проблемът е по-малък, защото са много взаимозаменяеми, има много синоними, са антибиотиците. Антибиотици липсват в момента. Два- три основни антибиотика липсват, но те са заменими, така че там проблемът не е голям", смята Костов.

Причината да сме пред дефицит на тези лекарствени продукти не е презапасяване, твърди Костов.

"Те се предписват само с рецепта и бързото им изчерпване се дължи просто на бързо нарастващия брой на заразени, които се лекуват у дома. Болниците са добре снабдени с тези лекарства", казва председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Проблемът засяга конкретно домашното лечение.

"Препаратите, които се използват, съобразно тежестта и симптоматиката на пациентите, са различни. Даваме стимулиращи имунната защита, витамини, антиагреганти. В някои случаи се изписват антибиотици, понякога се използват и кортикостероиди. Зависи все пак от заболяването. От най-обикновените, до най-тежката артилерия, в зависимост от тежестта на заболяването", обясни общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.