На 3 ноември целият свят е обърнал поглед към Америка, където се провеждат изборите, които ще определят хода на историята. Поне през следващите 4 години.

Изборите са за президент на Америка, а двамата водещи кандидати са Доналд Тръмп и Джо Байдън.

Това е поредната борба за надмощие между Републиканската и Демократическата партия, които доминират американската политическа система от края на Гражданската война досега.

Как се избира президент на САЩ?

Общият брой гласове не е от съществено значение. Това научиха по трудния начин Ал Гор (2000 г.) и Хилъри Клинтън (2016 г.) като загубиха изборите, съответно от Джордж Буш-младши и Доналд Тръмп. Гор спечели поне половин милион повече гласове, докато Клинтън - близо 3 милиона.

Борбата е за делегатите от избирателната колегия в САЩ. Всеки щат разполага с определен брой делегати. Той се образува от сбора от места на сенаторите (които са по две за всеки щат) и броя на съответните представители от долната камара. Кандидатът, който спечели най-много гласове във въпросния щат, взима всички делегати.

Така победителят от щата Калифорния получава 55-те делегати, докато от Аляска - едва 3-ма.

Общо делегатите са 538 на брой. Така за победа са необходими 270. Ако и двамата кандидати спечелят по 269 електори, тогава Камарата на представителите гласува следващия президент на САЩ (при такъв сюжет това ще е Джо Байдън, тъй като демократите ще имат мнозинство след изборите на 3 ноември).

Избирателната колегия противоречи на конвенционалната логика, но е заложена, за да се защитят правата на по-малките щати като Уайоминг, Монтана и Ню Хямпшър, които ще бъдат напълно игнорирани от кандидатите по време на кампанията, ако се гледа само общия брой гласове. 

Кои щати ще следим?

Повечето щати влизат в категориите "сини" и "червени" - двете водещи партии имат твърди бази.

При повечето изходът е предизвестен - Калифорния, Ню Йорк и Кънектикът ще бъдат спечелени от всеки възможен кандидат на демократите, докато Алабама, Оклахома и Кентъки - и от най-посредствения републиканец.

Но съществуват и "лилави" щати. Те са непредсказуеми, при тях обикновено има драма.

Най-типичният пример е Флорида, която през 2000 г. определи победителят на президентските избори. Джордж Буш-младши печели с преднина от 537 гласа и след множество преброявания.

Флорида е най-големият "лилав" щат от гледна точка на електорите - цели 29. Пред нея по този показател са единствено Калифорния и Тексас.

Флорида ще е най-интересният щат в първите часове на преброяването на настоящите избори. Там ще научим резултатите относително рано. Експертите дават преднина от порядъка на 2-3 процента за Байдън. Ако това се случи, той почти сигурно ще стане президент.

Ако пък Тръмп спечели, тогава ще гледаме към други два щата от Слънчевия пояс, които може да решат рано резултата от изборите - Аризона и Северна Каролина. Те също са задължителни за президента, ако иска да запази практически шансове за победата.

Ще бъде интересна надпреварата в Айова и Охайо, където и кандидати на практика са 50 на 50. Не и за Тръмп, който ще се нуждае повече от всякога от митичните "изплашени избиратели" да залеят урните.

Ще очакваме и резултатите от Джорджия - твърда база на консерваторите. През последните седмици обаче Байдън увеличава постепенно преднината си. Да, познахте - ако демократът победи, президентската кариера на Тръмп приключва. 

Но в случай, че републиканецът не допусне грешка, тогава почти сигурно няма да научим победителя през следващите дни. Останалите оспорвани щати са от Средния запад - това са Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания. Докато при първите два преднината на Байдън достига 9 процента, при Пенсилвания е едва 5 на сто.

И при трите щата ще има забавяне, тъй като ще отнеме време да се преброят изпратените по пощата бюлетини. В случай, че Тръмп спечели един от тях (вероятно Пенсилвания) и преди това си е осигурил всички изброени до този момент делегати от Флорида, Северна Каролина, Охайо, Айова и Джорджия (може да си позволи да пропусне Аризона), той почти сигурно ще бъде преизбран.

Кога ще излязат резултатите?

Клуб Z ще започне да предава резултатите малко след 02:00 часа българско време - когато урните в шест щата ще затворят. Това са Джорджия, Върмонт, Вирджиния, Южна Каролина, Кентъки и Индиана.

Байдън води уверено във Върмонт и Вирджиния, докато Тръмп е безспорен фаворит в Южна Каролина, Кентъки и Индиана.

Джорджия е сред най-оспорваните щати на президентските избори през 2020 г., но въпреки това резултатите ще бъдат оповестени малко след затварянето на урните, тъй като по-голямата част от предварителния вот вече е преброен. Макар щатът да е традиционна база на републиканците, според повечето проучвания Байдън има лека преднина. 

В 02:30 часа българско време урните в Охайо и Западна Вирджиния ще затворят. През 2016 г. Тръмп спечели Западна Вирджиния с 68,5 процента, четири години по-късно трудно може да очакваме да се случи нещо по-различно.

Охайо е съвсем друга история. Смята се, че той е най-представителният откъм демографско отношение щат за Америка. Затова обикновено окончателният победител печели и Охайо. Тук разделението между двамата кандидати е 50 на 50.

След 03:00 часа българско време започва големият екшън - в цели 17 щата ще затворят урните. Сред тях най-голямо внимание ще посветим на Флорида и Пенсилвания. Резултатите от Флорида ще станат ясни бързо. Очаква се Тръмп да води с голяма преднина в Пенсилвания заради големия брой предварително изпратени бюлетини от демократите, за които ще трябва да минат дни, дори седмици да бъдат преброени. Този феномен специалистите нарекоха "червен мираж".

В 03:15 часа българско време урните ще затворят и в оспорвания щат Северна Каролина. По програма това трябваше да се случи в 02:30 часа, но технически проблеми наложиха забавянето.  

Кой води в проучванията?

От гореизброените условности не е трудно да предположим, че Байдън е безспорен фаворит - според сайта "538", които на базата на математически анализи върху проучвания извежда прогнози за изборите, демократът би спечелил в 89 процента от случаите. Стига да задържи добрата си преднина в Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания, той със сигурност ще победи.

Тъй като там трябва да настъпи пробивът на Тръмп, "538" дава 2 процента шанс на президента да спечели изборите през тази вечер (след като ще има забавяне при преброяването в Средния Запад). Може ли Байдън да победи убедително? В малко над 60 процента от случаите победата за демократа ще може да бъде обявена в ранните часове на 4 ноември. Иначе ще се наложи да изчаква заедно с Тръмп резултатите от Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания.

Списък с делегати

Тук може да видите списък  с разпределението на всички 538 делегати:  

Калифорния - 55;

Тексас - 38;

Флорида и Ню Йорк - 29;

Илинойс и Пенсилвания - 20;

Охайо - 18;

Джорджия и Мичиган - 16;

Северна Каролина - 15;

Ню Джърси - 14;

Вирджиния - 13;

Вашингтон - 12;

Аризона, Индиана, Масачузетс, Тенеси - 11;

Мериленд, Минесота, Мисури, Уисконсин - 10;

Алабама, Колорадо, Южна Каролина - 9;

Кентъки, Луизиана - 8;

Кънектикът, Оклахома, Орегон - 7;

Арканзас, Айова, Канзас, Мисисипи, Невада, Юта - 6;

Небраска, Ню Мексико, Западна Вирджиния - 5;

Хаваи, Айдахо, Мейн, Ню Хампшър, Роуд Айлънд - 4;

Аляска, Делауер, окръг Колумбия, Монтана, Северна Дакота, Върмонт, Уайоминг - 3.

Избори за Конгреса

Шумотевицата покрай президентската надпревара в САЩ заглуши не по-малко важните избори за Конгрес. Това е до известна степен очаквано - Америка е президентска република. Нещо повече, покрай Световните войни от миналия век и множеството финансови кризи, които налагат бързи и всеобхватни административни мерки, двете камари на Конгреса едва ли не възприеха спомагателна функция към президента.

Такова впечатление, разбира се, не може да бъде по-далеч от истината. Наред със закондателните си правомощия Камарата на представителите може да започва дело за импийчмънт на президент, както доказаха демократите, след като спечелиха мнозинство през ноември 2018 г.

В случай, че и двамата кандидат-президенти спечелят по 269 електори, тогава именно Камарата на представителите ще избере следващия президент на САЩ.

Сенатът, който е доминиран от републиканците, успя да прокара рекордната трета номинация на Тръмп за магистрат във Върховния съд - Ейми Кони Барет.

Ден преди гласуването лидерът на републиканците в Сената Мич Маконъл не скри задоволството си.

"Много от това, което правим през последните 4 години ще бъде премахнато, рано или късно, от следващото поколение", заяви той пред горната камара. "Няма да успеят да направят нищо по този въпрос (Ейми Кони Барет) за много дълго време".

Това се дължи на факта, че съдиите са избирани доживот освен ако не се откажат по собствено желание.

Но съвсем по друг начин стоят нещата в двете камари, както Маконъл признава.

Камарата на представителите

На карта са поставени всичките 435 места в Камарата на представителите.

Но тук не се очакват кой знае какви изненади - демократите почти сигурно ще запазят мнозинството си. Сайтът "538" прогнозира 97 процента шанс демократите да съхранят доминацията си в Долната камара.

Има все пак няколко надпревари, на които си струва да обърнем внимание, защото те може би сочат накъде духа вятъра.

Демократите спечелиха изборите през ноември 2018 г. Те разполагат с 41 повече представители от републиканците.

От десетилетия се говори, че щати като Тексас, Джорджия и Охайо стават все по-отчетливо леви. Ще може да проверим до колко се е задълбочила тази тенденция на изборите за представители. Ще може да се провери хипотезата дали популистката реторика на Тръмп е омръзнала на избирателите.

"Вашингтон пост" дава за пример надпреварата за 7-и избирателен район в Джорджия. Той е обикновено подкрепя консервативните кандидати, но от последните избори насам е настъпила демографска промяна - белите вече не са мнозинство.

Медията посочва и 5-избирателен район на Вирджиния, като апетитна хапка за демократите. Водещият кандидат на републиканците загуби още на първичните избори след скандал, докато младият харизматичен кандидат на демократите Камерън Уеб успя да събере милиони долари в рамките на кампанията си.

За съжаление, няма да научим окончателните резултати в нощта на изборите, тъй като голям процент от вота ще бъде преразпределен от изпратените по пощата бюлетини, които се броят по-бавно.

Сенат

Байдън е голям фаворит на президентските избори, а демократите почти сигурно ще съхранят мнозинството си в Камарата на представителите.

Но ако експертите са прави, именно тук ще е голямата борба на изборите - за цели 35 места (23 на републиканци и 12 на демократи) от общо 100. Според сайта "538" в 75 процента от случаите демократите ще спечелят мнозинство.

Републиканците имат мнозинство в Сената от 2014 г. насам, като в настоящия си вид те водят с 53 срещу 45 места за демократите (има двама, които технически погледнато са независими, но винаги гласуват с демократите). Местата, за които се очаква да има по-оспортвана борба за 14, като от тях 12 са на републиканци.

Ексцентричният демократ Джон Хикънлупър вероятно ще спечели в Колорадо. Той бе кандидат-президент през 2020 г. и в качеството си на такъв неуспешно се опита да събере подкрепа за кампанията си с агресивна реторика срещу "демократическия социализъм" на Бърни Сандърс. Републиканският сенатор на щата е Кори Гарднър - през октомври 2016 г. Гарднър обяви, че няма съвест да гласува за Тръмп. Четири години по-късно той увери, че "Тръмп е наистина етичен и морален човек", въпреки че Колорадо е сред най-засегнатите щати от COVID-19. 

Сенаторката на Аризона Марта Максали, която замени покойния Джон Макейн, значително изостава от бившия астронавт Марк Кели. За разлика от повечето републиканци тя отказва да изрази подкрепа за Доналд Тръмп - Макейн бе най-големият вътрешнопартиен критик на републиканеца. 

Дългогодишната републиканска сенаторка на Мейн Сюзан Колинс също може да загуби мястото си. Тя е вероятно "най-либералната" сред републиканците - всеки път, когато Сенатът обсъжда закон, демократите разчитат на Колинс да им провали мнозинството. Това обаче не се случи през 2018 г., когаот бе одобрен втория върховен съдия на Тръмп - Брет Кавано. Заради мощния отзвук Колинс се принуди през 2020 г. да гласува против Ейми Кони Барет, но това не успокои избирателите ѝ. 

Възможно е левите избиратели да нанесат съкрушителен удар в консервативни крепости като Айова, Монтана, Канзас и дори Тексас.

Но най-ключов сякаш ще се окаже Джорджия. Той е единственият щат, в който се води оспорвана надпревара и за двете сенаторски позиции на републиканците.

Джорджия е ключов щат и за президентските избори. Затова Джо Байдън посети щата в края на октомври - да даде последен тласък както за себе си, така и за Сената.