Китайският техногигант Huawei ще развива свой собствен завод за чипове в Шанхай, съобщи "Файненшъл Таймс".

В последните 2 години компанията е под постоянен натиск от американски санкции. Първо загуби множество договори за 5G оборудване след съмнения за намеса на китайските комунисти в сигурността на апаратурата, след това бяха ударени и смартфоните на фирмата - наложи се Google да ограничи ползването на нейните услуги.

Вътре в Китай компанията все пак продължава да е свръхуспешна, за кратко дори надмина Apple по продажби на смартфони.

Но поредните санкции тази година доведоха до забрана за ползване на американски софтуер или оборудване за производство на чипове без специален лиценз. Така Huawei потенциално губи един от козовете си в мобилните устройства - производството на собствената им серия процесори Kirin.

Подобно на Apple, това позволяваше на Huawei да калибрира по-добре устройствата си и бързо да се нареди сред най-добрите марки на пазара - макар преди 7-8 години бе известна предимно като компания, която прави копия на iPhone.

Сега обаче става ясен резервен план - завод в Шанхай, който няма да ползва американски техноогии и няма номинално да се управлява от Huawei, а от партньор -  това е Центърът за научноизследователска и развойна дейност в Шанхай. Това е компания, подкрепяна от управляващите комунисти.

Но не трябва да се очакват топ процесори като последния Kirin 9000E, който е сравним с A14 Bionic на Apple и Qualcomm Snapdragon 865. Заводът първоначално ще произвежда 45nm чипове от нисък клас, по-късно ще премине към 28nm чипове за смарт телевизори. Целта е до края на 2022 г. да започне производство на 20nm чипове.