Европа очевидно е залята от нова вълна на заразявания с коронавирус, показват днешните съобщения на информационните агенции, цитирани от БТА.

Италия регистрира днес ръст от 7332 нови случая на коронавирус за последните 24 часа, което е абсолютен антирекорд от началото на пандемията, съобщи здравното министерство, цитирано от ДПА и Ройтерс. Това е и доста голям прираст в сравнение с отчетения вчера денонощен ръст от 5901 новозаразени.
Същевременно днес са регистрирани 43 починали от COVID-19 спрямо 41 вчера, което е много по-малко от стойностите през март и април, когато бе достигнат пик от повече от 900 смъртни случая за денонощие.
Предишният антирекорд от 6557 нови случая на COVID-19 е регистриран на 21 март. През същия ден починали обаче 793 души с коронавирус.
Въпреки че броят на смъртните случаи в Италия остава малък, този на пациентите в интензивните отделения трайно нараства. Тези пациенти бяха 539 днес спрямо 514 предния ден, което е значителен ръст в сравнение с близо 40 през втората половина на юли.
Италианският премиер Джузепе Конте заяви вчера, че е решен да избегне нова общонационална карантина точно когато икономиката се съвзема от предишната.
Някои от най-видните учени в страната обаче казват, че налагането на нова карантина може да е единственият начин да се спре разрастването на пандемията.

"Смятам, че карантината по Коледа е реалистична, тя би ни помогнала да регулираме системата чрез по-бавно предаване на вируса и засилване на проследяването на контактите", каза пред телевизия РАИ Андреа Крисанти, преподавател по микробиология в Университета в Падуа. 

Патрицио Пецоти, епидемиолог в италианския Висш здравен институт, каза в интервю за в. "Стампа", че очаква до седмици по 100 смъртни случая от COVID-19 на ден.
Италианските власти се опитват да увеличат капацитета за тестване на фона на оплаквания от дълги опашки в центровете, където се извършват тестовете. Днес бе отчетен нов рекорд от 152 196 извършени тестове за денонощие.

Най-малко 908 056 случая на новия коронавирус са регистрирани в Испания от началото на пандемията в страната. Това показват данни, публикувани днес на сайта на здравното министерство, цитирани от ТАСС.
Ведомството съобщи вчера за общо 896 086 заразени, а общият брой на смъртните случаи от COVID-19 в страната достигна 33 413.
В статистиката си здравното министерство не дава данни за починалите през последното денонощие, а съобщава, че за седмица са починали 486 души.
В средата на март в Испания бе въведена извънредна ситуация. Тази мярка позволи да се ограничи придвижването на населението. Срокът на извънредната ситуация изтече на 21 юни, припомня ТАСС.

Германия регистрира над 5000 случая на заразяване с коронавирус за 24 часа за първи път от април, предаде ДПА, като се позова на института за инфекциозни заболявания "Роберт Кох", съобщи БТА. Точният брой на заразените с вируса през последното денонощие е 5132. Вчера заразените бяха 4122, припомня ДПА.
В събота бяха регистрирани 4721 случая на заразяване с коронавирус. От началото на пандемията в Германия бяха регистрирани общо 334 585 случая на заразяване с коронавирус. Смъртните случаи в страната са общо 9677.

Германската канцлерка Ангела Меркел призова правителствата на германските провинции да действат заедно с цел възпиране на кoронавирусната пандемия. Тя заяви това след среща с ръководителите на провинциалните правителства, предаде ДПА.
На участниците в срещата Меркел е задала въпроса дали те искат да бъдат предприети храбри стъпки, или както през пролетта ще се действа седмица по седмица.
Правителството на Меркел настоява за по-стриктни правила за носене на маски и за затваряне на хотелите и други места за настаняване в районите, в които има голям брой на заразени с коронавируса.

Министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан обяви по-рано днес, че нов режим на тестване ще бъде въведен от утре, като акцент ще има върху високорисковите групи и здравните работници вместо върху онези, които се връщат от задгранично пътуване.
Новите правила за карантина на завръщащи се от високорискови райони в чужбина ще се прилагат до 8 ноември, като карантината е за 10 дни, пък каза правителственият говорител Щефен Зайберт. Карантината ще може да се избегне само при негативен резултат от тест, направен до 48 часа.
Подобно правило е в сила и за самата Германия. Там хората не могат да пътуват от високорисков район до други части на страната, освен ако не представят негативен резултат от тест за коронавируса.
След срещата на Меркел с провинциалните лидери бяха обявени и нови ограничения.
В страната се ограничава броят на участниците в частни прояви, като той се свежда до две домакинства и 10 души в онези части на Германия, определяни като огнища на коронавируса. Баровете и ресторантите в тези райони ще затварят в 23.00 ч. Новите правила ще се прилагат в райони с повече от 50 новозаразени на 100 000 души население в рамките на една седмица, посочва ДПА. Президентът каза, че страната изживява "втора вълна" на коронавируса. 

Във Франция президентът Еманюел Макрон обяви, че правителството въвежда извънредно положение и полицейски час от 21 до 6 часа от събота, 17 октомври т.г., в областта на столицата Париж Ил дьо Франсq както и в Гренобъл, Лил, Лион, Марсилия, Руан, Тулуза и Монпелие, за да възпре увеличение на случаите на зараза, съобщи в. "Фигаро". Глобата на нарушителите на вечерния час е 135 евро. 

Извънредно положение във Франция имаше от края на март до 10 юли. За разлика от тогава сегашното не обхваща цялата страна.

Бpoят нa хоспитализираните с COVID-19 пациенти нaдминa 9100 зa първи път oт юни насам.

Решението идва в момент на ръст на инфекциите с повече от 26 000 регистрирани новозаразени от COVD-19 в събота, почти 13 000 вчера и още 22 591 за последното денонощие.
Френските здравни власти регистрираха днес над 9100 хоспитализирани с коронавирус за първи път от 25 юни, което според експерти може да изправи на предела на възможностите здравната система на страната, предаде Ройтерс.
Това влошаване на ситуацията "оправдава обявяването на извънредно здравно положение с цел да могат да се вземат строго пропорционални на здравните рискове, належащи и съответстващи на обстоятелствата и за време и място мерки", се посочва в доклад на правителството.

Макрон каза в телевизионно интервю тази вечер, че KE изгуби контрола върху разпространението на вируса, но ситуацията буди тревога и затова трябват и нови мерки.

Президентът препоръча ограничаване на събиранията от частен характер - до не повече от 6 души на масата у дома. Той каза, че няма да има ограничения за пътуване между регионите на страната, нито ограничения в обществения транспорт.
Общо във Франция заразените от началото на пандемията са 779 063.

Интензивните отделения в Белгия може да изчерпят капацитета си до средата на ноември, ако новите случаи на зараза с коронавируса продължат да растат със същия темп, предупредиха белгийските здравни органи, цитирани от Асошиейтед прес.

"Ако това увеличение продължи, до средата на ноември ще сме достигнали максималния си капацитет от 2000 легла", каза Ив ван Латем, говорител на националния оперативен щаб на Белгия за борба с коронавируса. "Трябва непременно да избегнем подобен сценарий", допълни той.

Данните от днес за разпространението на коронавируса на Националния институт по обществено здраве показват 7360 нови случая на коронавирус за последните 24 часа.
През последните седмици всички показатели за разпространението на вируса се влошиха. Новото рязко увеличение на инфекциите се изразява и в увеличаване на настаняванията в болница и смъртните случаи. Към днешния ден в белгийските болници са хоспитализирани 1621 пациенти с COVID-19, като от тях 281 са на интензивно лечение, а починалите са 33 жертви.
Ван Латем заяви, че за последната седмица в белгийските болници всекидневно са постъпвали по 152 нови пациенти, което е увеличение от 80 процента. За същия период смъртните случаи на денонощие нарастват с 56 на сто.

"Това показва силата на този експоненциален ръст", каза той. "Той започва бавно, малко по малко нараства и после завършва с взривоопасна ситуация", предупреди той.

Белгия, която е една от най-тежко засегнатите страни в Европа, през миналата седмица въведе серия от рестриктивни мерки, чиято цел е да забавят темпа на увеличение на новите инфекции, включващи локални налагания на вечерен час, затваряне на баровете в Брюксел за поне месец и ограничаване на спортната дейност на закрито.
Ван Латем заяви, че по брой на нови коронавирусни инфекции Белгия е на второ място в Европа след Чехия.
Досега вирусът е отнел живота на над 10 200 души в Белгия, чието население е 11,5 милиона души. През миналата седмица са диагностицирани средно по над 5000 нови случая на денонощие, което е увеличение от 93 процента в сравнение с предходния седемдневен период. Сега броят на новите инфекции се удвоява на всеки седем дни, каза Ван Латем.

Австрия отмени провеждането на традиционните масови празненства за посрещане на Новата година заради невъзможността да се спазват изискванията на борбата срещу разпространението на новия коронавирус, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на администрацията в австрийската столица.
Всяка година на 31 декември виенчани и гостите на града по традиция посрещат Новата година в центъра на града на Новогодишната пътека, която минава по централните пешеходни зони и обединява различни места, на които се провеждат развлекателни мероприятия.

Главни притегателни точки по маршрута са площадите пред катедралата "Свети Стефан" и столичното кметство, които са празнично украсени и осветени и на които има коледни базари. Участието в празненствата е безплатно.

"Въпреки интензивните консултации с експерти по безопасността не успяхме да намерим решение, което да гарантира пълно спазване на изискванията в условията на коронавируса на площади от по 50 000 кв. м и улици, дълги общо над 4 км. Нереалистично е да се спазват такива мерки като дистанциране, регистрация или ограничаване на броя на посетителите на Новогодишната пътека, когато целият център на града се превръща в голяма празнична вечерна зона със смесването на посетители, жители и служители", се казва в съобщението на общинските власти.

Все още не е взето решение за провеждането на традиционните коледни базари.

Броят на заразените с новия коронавирус в Швейцария скочи почти двойно през последното денонощие в сравнение с предишното и достигна рекордно равнище за 24-часов период от началото на пандемията. С установените 2808 случая общият им брой в страната достигна 68 534, предаде ТАСС, като се позова на федералните власти.
По техни данни за последните две седмици в Швейцария са регистрирани 15 089 нови случая.

От началото на пандемията в страната са починали 1815 души с коронавирусна инфекция, 57 от тях - през последното денонощие.
В началото на пандемията през март и април медиците откриваха на денонощие в Швейцария по над 1000 новозаразени. После настъпи спад до по около 20 случая за 24 часа. Но от края на юни темпът на заразяванията отново тръгна нагоре, което според експерти това се дължи на смекчаването на ограничителните мерки.

Полша регистрира през последното денонощие рекорд на заразените с новия коронавирус и на починалите, предаде Ройтерс.
Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на предупрежденията на лекари, че здравната система на страната започва да се претоварва.
За изминалите 24 часа в Полша са били установени 6526 нови случая на коронавирус. 116 души са починали, съобщи полското министерство на здравеопазването в туитър.

В Полша, чието население е 38 милиона души, от началото на пандемията има 141 804 потвърдени случая на коронавирус и 3217 починали.
Здравното министерство посочи, че към днешния ден пациенти с COVID-19 заемат 6084 болнични легла. 467 от болните са на апаратно дишане.
Ден по-рано бройките са били съответно 5669 и 421.

Чехия регистрира вчера 8325 нови случая на заразяване с COVID-19, което е вторият най-висок дневен брой от началото на пандемията, предаде Ройтерс.
В страната с население 10,7 милиона души се наблюдава петкратно увеличение на новите заразявания от началото на септември.
В Чехия има общо 129 747 заразени, в това число 59 901 оздравели и 1106 починали, като на 1 октомври починалите са били 696.

Данните за пандемията от коронавируса в Унгария преминаха днес две психологически бариери, след като общият брой на заразените надмина 40 000, а на смъртните случаи - 1000, предаде Ройтерс.
Премиерът Виктор Орбан каза, че Унгария трябва да избегне нова национална карантина. След като икономическото производство спадна с 13,6 на сто на годишна база през второто тримесечие, правителството очаква икономиката да се свие с 5 до 7 процента през тази година.

Според днешните данни 10-милионна Унгария до момента е регистрирала 40 782 случая на коронавируса и 1023 смъртни случая.

"Никой обаче не знае колко е реалният брой на заразените", каза епидемиологът Андраш Чилек, който е съветник на Унгарската медицинска камара. "Нашата здравна система не е в състояние да извършва повече тестове", допълни той.

Специалистът сравни капацитета на унгарските лаборатории за тестване за коронавируса с ръчно пълнене на бутилки с бира на поточна линия.

"Това е ужасно ниска производителност", подчерта той. 

През изминалото денонощие в Словакия бяха констатирани 1410 нови случая с коронавирус, което е близо три пъти повече от предния ден, когато новозаразените бяха 531. Това съобщи днес словашкото радио, цитирано от ТАСС.
Общият брой случаи с коронавирус от началото на епидемията в 5,5-милионната страна е 22 296, от които 66 души са починали, а 6709 са се възстановили.

Понастоящем в словашки болници се намират 476 пациенти с диагноза COVID-19, сред които 18 са в реанимация и 48 са на апарат за обдишване.
На тестове са били подложени 567 733 души в Словакия. Само вчера тестовете са били 10 228.
От 1 октомври в страната е в сила режим на извънредно положение с цел да се ограничи темпът на разпространение на вируса. Нарушителите на разпоредбите са застрашени от глоба до 20 хиляди евро, съобщи ТАСС.

Броят на заразените с новия коронавирус в Грузия се е увеличил през последното денонощие с 680 - рекорден ръст за 24-часов период от началото на пандемията, достигайки 13 521. Това съобщи днес специалният правителствен сайт, информиращ за разпространението на инфекцията, предаде ТАСС.
От вчера насам в Грузия са оздравели 292 души с COVID-19, а общият брой на пациентите, възстановили се от причиняваното от новия коронавирус заболяване, е 7159 (52,25 на сто от регистрираните заразени). Под карантина са поставени 5590 души, в специални хотели под лекарско наблюдение се намират 1393 души.

През последното денонощие са починали 7 болни. В страната с население от близо 3,7 милиона души досега са регистрирани 109 смъртни случая, свързани с новия патоген.
Грузинските медици са тествали за коронавируса 19,92 процента от населението - извършени са общо 740 505 теста.