Чешкото правителство обяви вчера извънредно положение, за да овладее втора вълна от заразявания с COVID-19, което застрашава капацитета на болниците и повишава броя на смъртните случаи от болестта, съобщава "Политико".

Министърът на здравеопазването Роман Примула заяви пред депутатите, че в момента страната е изправена пред всекидневни нива на инфекция, които са „сред най-лошите в света“ и представляват двадесеткратно увеличение спрямо регистрираните през пролетта.

Той също така предупреди, че болничният капацитет в страната е на предела си.

"Ако не направим нищо, ще изпаднем в ситуация, в която всичките ни легла са заети от пациенти с COVID", каза той.

Извънредното положение, което ще влезе в сила на 5 октомври и ще продължи 30 дни, ще бъде придружено от широк спектър от нови ограничения. Те включват затваряне на средни училища във високорискови райони като столицата Прага за две седмици, забрана за публика на професионални спортни състезания и ограничаване на броя на хората на събития на закрито като сватби и църковни церемонии.

Извънредното положение позволява на правителството да използва стажанти в болнични заведения и студенти от последната година на медицина на т.нар. първа линия на здравеопазването, за да замести стотиците лекари и медицински сестри, които в момента са под карантина.

Примула заяви, че тези нови ограничения ще бъдат облекчени след 14 дни, ако R-числото, което отразява разпространението на болестта, падне под 1. В момента то е между 1,2 и 1,3.

Чешката република беше широко хвалена за своя отговор на пандемията и беше първата европейска държава, която започна да облекчава ограниченията. Но случаите на COVID-19 започнаха да се покачват през август и през септември те достигнаха дневни нива, които бяха средно седем пъти по-високи от регистрираните през пролетта.