Обявеното намерение на правителството на Бойко Борисов да побърза с идея за закупуване на още 8 изтребителя F-16 трябва да бъде добре обмислено.

"Позицията на Мечо Пух "колкото повече, толкова повече" - при такива сериозни неща като бойната авиация, невинаги дава добър резултат", заяви днес пред БНР новият командир на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

По думите му подобно предложение води след себе си въпроси за това къде ще бъдат съхранявани допълнителните машини и кой ще лети на тях.

Новината, че Министерството на отбраната е изпратило писма-заявки до американския производител на F-16 "Локхийд Мартин", свързани с проучване на възможности за придобиване на още 8 броя F-16 Block 70, нови три- координатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване в контекста на проектите за модернизация на Въоръжените сили на България дойде преди дни.

Източникът бе Министерският съвет, след като премиерът Бойко Борисов се е срещнал с посланичката на САЩ у нас Херо Мустафа и представители на американската компания, от която страната ни вече закупи 8 бойни самолета от същия модел. България плати наведнъж, а машините се очакват през 2023-2024 г. Вече обаче може да се преговаря със САЩ за разсрочено плащане.  

След това вицепремиерът Красимир Каракачанов бе на посещение в САЩ и подписа 10-годишна пътна карта за сътрудничество между България и САЩ във военните дела. Подпис положи и американският му колега. Според неофициалната информация от "Локхийд Мартин" могат да предложат новите 8 изтребителя да дойдат заедно с вече платените, ако поръчката бъде направена в рамките на година, припомня БНР

Ген.-майор Петров днес припомни, че в България тепърва започва изграждането на инфраструктурата за вече платените машини. Трябва да се мисли и за обучението на летателния състав, който и към момента не е достатъчен:

"Ако станат самолетите F-16, ще трябва да се вземат повече летци, къде ще се обучават. Не можем да ги обучаваме в България, защото към момента ние нямаме подготвен инструкторски състав български", обяси той. .

В момента под въпрос е другият планиран голям инвестиционен разход за превъоръжаване на армията - за нови бойни машини за пехотата. Проектът е за близо 1,5 млрд. лева., а двете получени от България оферти - от компаниите "Дженерал Дайнамикс" и "Патрия", надвишават одобрения от Народното събрание таван на разхода. Според председателя на парламентарната комисия по отбрана в парламента ген. Константин Попов вариантите са два - или прекратяване на проекта, или актуализация на финансовите му параметри от Народното събрание.