Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министерството на отбраната на България е изпратило писма-заявки до "Локхийд Мартин", свързани с с проучване на възможности за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70, на нови три- координатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване в контекста на проектите за модернизация на Въоръжените сили на България.

Това става ясно от съобщение до медиите на пресслужбата на Министерски съвет. То идва след като премиерът Бойко Борисов се е срещнал с посланичката на САЩ у нас Херо Мустафа и представители на американската компания "Локхийд Мартин", от която страната ни вече закупи 8 бойни самолета F-16 Block 70. 

Припомняме, че миналата година София отдели 2,2 милиарда лева накуп, за да плати придобиването на изстребителите. Още тогава беше ясно, че България има намерение да попълни бойната си ексадрила с общо 16 самолета, но втората доставка не бе ясно разписана в приетия от НС проект. Преди няколко седмици пък стана ясно, че при втора поръчка от американската компания Българтия вече ще има право на разсрочено плащане. 

"Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, а израз на желанието на България за необратима модернизация на въоръжените й сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО", е заявил Борисов по време на срещата. 

Според правителствената пресслужба, която информира за срещата, акцент на разговорите е била т.нар. Програма за индустриално партньорство между България и САЩ. 

Такова споразумение за партньорство бе подписано и с "Локхийд Мартин" още миналата година, а днес Борисов го определя като "много полезен инструмент за реализацията на индустриалното сътрудничество по линия на F-16 Block 70, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера". 

Премиерът изтъква също така, че именно благодарение на договореностите по проекта Бълагрия ще може да внедри "уникално" за страната ноу-хау в индустрията, която така или иначе е сравнително добре развита в България. 

Борисов говорил и за финансирането, което кабинетът осигури (300 млн. лв.) за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70. Първите сто милиона  лева бяха отпуснати по бюджета на Министерството на отбраната още през август т.г., а планираната инфраструктураще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС.

Все пак, някъде в разговора, е станало дума и за вече известното забавяне по съвместната работа на Министерството на икономика, на отбраната и  "Локхийд Мартин". В момента обаче, казва се в прессъобщението, двете български институции подготвяли създаването на съвместна работна група за планиране на ефективното изпълнение на дейностите по рамковото споразумение с компанията. 

"Успешното реализиране на проектите от програмата освен чисто технологичен и икономически аспект имат и голям политически заряд", добави министър-председателят Бойко Борисов. Той посочи, че с инвестициите в модерно военно оборудване България става още по-сигурна, което увеличава и способностите на Алианса.

По отношение на разговорите с другият участващ в срещата - Нейно превъзходителство Херо Мустафа, от правителствената пресслужба не дават допълнителна информация. 

Коментари

Само мнение

Аз си мисля, че в това писмо почти в прав текст е пишело: помогнете да не ме ритнат и ще има още 8 самолета! Те първите са толкова далеч, а нашият вече иска следващите! Херо, Херооо... Мустафа!
 's picture

godo1952

Калин

Ако някой е ритнат, това е пилотчето от Славяново, Решетников и Грипенчетата... Не бери грижа за Херо мустафа, просто си гледай голия задник !

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.