Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентската номинация на Демократическата партия Джо Байдън води с цели 16 процента пред президента Доналд Тръмп. Това сочат данните от проучване на Си Ен Ен и агенция Ес Ес Ар Ес, проведено между 1 и 4 октомври, тоест - след дебата между двамата и новината, че президентът е дал положителна проба за COVID-19.

Според изследването за демократа са склонни да гласуват 57 на сто от избирателите, докато за президента - 41 процента.

Въпреки голямата преднина на президентските избори, в Америка не се гледа общият брой гласове, а надпреварата за делегатите от всеки отделен щат. Ако Байдън е увеличил значително гласоподавателите си в Калифорния и Ню Йорк, това не е от кой знае какво значение, защото това са щати, които демократите така или иначе печелят.

По-интересна е борбата за щатите, които са с относително равен процент гласоподаватели от двете големи партии (като Флорида, Охайо и Вирджиния).

Според изследването на Си Ен Ен в тези ключови предизборни арени преднината на Байдън е доста по-малка.

Байдън vs. Тръмп - при важните въпроси

Избирателите предпочитат Байдън пред Тръмп по всички важни въпроси, които вероятно ще предопределят резултата от изборите:

- Пандемията от коронавирус (59 процента за Байдън срещу 38 на сто за Тръмп);

- Здравеопазването (59 на сто срещу 39 процента);

- Расовото неравенство (62 на сто срещу 36 процента);

- Номинацията за Върховния съд (57 на сто срещу 41 процента);

- Престъпления и сигурност (55 на сто срещу 43 процента).

Байдън дори е предпочитан в сферата на икономиката - 50 процента за демократа срещу 48 на сто за Тръмп.

Съществено е нарастнало одобрението на американските гласоподаватели за Байдън - 52 процента от американците твърдят, че имат положително впечатление. Едва 39 на сто казват същото за Тръмп.

Байдън vs. Тръмп - при абстрактните въпроси

Избирателите предпочитат Байдън и в отговорите си на по-абстрактни въпроси:

- Кандидатът ще обедини народа (61 процента за Байдън срещу 33 на сто за Тръмп).

- Кандидатът е честен и надежден (58 процента за Байдън срещу 33 на сто за Тръмп).

- Кандидатът се интересува от хора като вас (58 процента за Байдън срещу 33 на сто за Тръмп).

- Кандидатът разполага с ясен план, за да разреши проблемите на нацията (55 процента за Байдън срещу 39 на сто за Тръмп).

- Кандидатът ще се погрижи за сигурността на американците (55 процента за Байдън срещу 43 на сто за Тръмп).

Байдън vs. Тръмп - според жените и групите от малцинствен произход

Само в рамките на последния месец бившият вицепрезидент значително е увеличил преднината си сред жените и групите от малцинствен произход. 

Според проучване през септември 57 процента от жените смятат да гласуват за Байдън срещу 37 на сто за Тръмп. В изследването на Си Ен Ен вотът за демократа е нараснал до 66 процента, а за републиканеца е паднал до 32 на сто. Експертите отбелязват, че подкрепата за Байдън се е увеличила сред белите жени с висше образование и жените от малцинствен произход.

През последните няколко седмици подкрепата за Байдън сред представителите от малцинствен произход е нараснала с 10 процента - от 59 през септември до 69 на сто през октомври. Същевременно привържениците на Тръмп са се стопили от 31 процента до 27 на сто.

Ядрото около Тръмп е все така здраво

Експертите подчертават, че впечатляващият ръст в подкрепата за Байдън не е станал за сметка на сериозен електорален спад за Тръмп - твърдите привърженици на президента остават лоялни.

Нещо повече - подкрепата му сред белите мъже без висше образование е нараснала от 61 процента през септември до 67 на сто през октомври. Проблемът е, че Тръмп не е в състояние да привлече достатъчно голяма бройка симпатизанти от другите електорални блокове.

Според проучването първият дебат между кандидат-президентите е помогнал на Байдън. От анкетираните, които са гледали дебата, 57 процента твърдят, че Байдън се е справил по-добре, докато само 26 споделят същото за Тръмп. Цели 14 процента твърдят, че и двамата са се представили зле.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.