Традиционно президентските дебати в САЩ са по-умерени, дискурсът е на високо равнище, опонентите се стремят да изглеждат по-представително, ако щете дори - "по-президентски", като "ръкопашните" двубои са оставени за вицепрезидентите.

Първият диспут между Тръмп и Байдън вероятно дълго ще се помни. Може би заради директните обиди, обвиненията в корупция и непотизъм и непрестанните прекъсвания. Последните идваха предимно от Тръмп, като в един момент модераторът Крис Уолъс директно попита държавния глава дали не искат да си разменят местата. Отговорът на президента не изненада.

"Той (Байдън) също прекъсваше", заяви Тръмп, след което с неохота призна, че действително демократът е прекъсвал по-малко.

Шегите и закачките комично изпъкваха покрай сериозните размишления над здравеопазването, икономиката и пандемията.

Диспутът започна в 4:00 часа българско време и приключи в 5:36 часа (6 минути по-късно от предвиденото). Според повечето проучвания демократът води в надпреварата с около 7-8 процента и това бе отлична възможност за бизнесмена да навакса. Републиканецът доказа по време на миналата президентска кампания, че може да бъде безмилостен, когато е на сцена с политически противник. 

В рамките на диспута бяха засегнати редица теми, включително пандемията от коронавируса, икономиката, предложения от Тръмп кандидат за Върховния съд и разследването на в. "Ню Йорк таймс", установило, че за 2016 и 2017 г. Тръмп е платил федерален данък върху доходите от по 750 долара.

Ето как протече хронологично.

Върховният съд

Модераторът Крис Уолъс (журналист от "Фокс нюз") покани на сцената Доналд Тръмп и Джо Байдън. Първата тема бе Върховният съд, но поради избора на Тръмп за съдия двамата бързо се прехвърлиха върху дискусия за "Обамакеър".

Тръмп избра да номинира Ейми Кони Барет за Върховния съд само месец преди изборите - акт, който демократите определиха за неморален. Уолъс помоли двете страни да обосноват позицията си.

Президентът обясни, че демократите са щели да направят същото на негово място и че победата на изборите за Сената (той гласува кандидатурата за Върховния съд) означава, че горната камара трябва да може да управлява както сметне за необходимо. "Спечелихме изборите" през 2016 г. и "имаме право да го направим", каза Тръмп и допълни, че е избран за президент не за три, а за четири години и може да упражнява пълномощията си до края на мандата.

Байдън сподели, че трябва да се изчакат изборите и през февруари да се действа. 

"Обамакеър"

С номинирането на Барет, смята Джо Байдън, президентът цели отмяна на Закона за достъпно здравеопазване, което ще лиши по думите му 20 милиона души от здравно осигуряване. Той добави, че ако стане президент, ще разшири обхвата на програмата за здравно осигуряване, известна като "Обамакеър".

Двамата опоненти влязоха в спор за това какви мерки трябва да се предприемат в здравеопазването, като тук се случи първата малко по-остра размяна между тях. Още от самото начало си личеше разликата в стратегията им по време на дебатите - Тръмп търси конфронтация с Байдън, докато демократът му отвръща с широки усмивки.

"Моята партия съм аз", заяви Байдън, когато Тръмп започна да атакува лявата партия.

"Те ще те доминират Джо, много добре знаеш това", отвърна Тръмп.

Бързо след това Тръмп извади Байдън от равновесие и започна да говори за първичните избори.  

"Ако Покахонтас бе напуснала няколко дни преди Супервторник, Бърни щеше да спечели", заяви Тръмп, визирайки прогресивната кандидат-президентка Елизабет Уорън, която не прекрати кампанията си преди ключовите избори на 3 март, като благодарение и на това Байдън спечели убедително и отне победата на социалиста Сандърс.

"Хора, виждате ли какво върши този клоун", отбеляза Байдън.

Впрочем, темата бе здравната реформа "Обамакеър" (приета докато Байдън е вицепрезидент) и алтернативата на Тръмп, която така и не влезе в сила. Малко се говорѝ по същество. 

"Това беше много продуктивна тема. Продължавай да плямпаш, човече", каза Байдън.

"Хората виждат какво се случва, Джо", отговори Тръмп.

COVID-19

Тук логично се сблъскаха две крайно несъвместими истории. Едната е за Америка на ръба на разрухата, другата - за САЩ, справящи се с кризата.

Байдън набързо изброи провалите на Тръмп - фактът, че в САЩ са най-много смъртните случаи, странната реторика на президента срещу Китай (първоначално положителна и после отрицателна) и признанието на президента, че е лъжел в началото, за да не всява паника.

Тръмп посочи, че в САЩ най-много се тества, че бързо е затворил движението към Китай и Европа и завърши с кроше.

"Джо, тази работа не ти е в кръвта."

Байдън се обърна към американския народ с прочувствена реч за това колко хора са загубили близките си и имат празен стол в дома. Но Тръмп го прекъсна с все същото.

"Ти щеше да загубиш много повече хора."

Малко след това Байдън жегна Тръмп с коментар за неумението му да реагира адекватно срещу коронавируса.

"Той (Тръмп) се панира или започва да гледа световните борси... много хора загинаха и много тепърва ще загинат, ако не стане по-умен много по-бързо."

Президентът само това и чакаше.

"Не използвай думата "умен" с мен. Няма нищо умно в теб, Джо. Ти обърка името на университета, в който си учил."

После темата се измести към маските. Тръмп посочи, че в началото не се е знаело дали помагат. Байдън спечели тази битка.

"Ако носехме маски от януари до сега, щяхме да спасим 100 000 души."

Икономиката

Тръмп смята, че ще има V-образно възстановяване на икономиката, докато Байдън - К-образно. Уолъс ги подкани да обяснят.

Тръмп обоснова рецесията с появата на "китайския вирус". Той посочи, че бизнесът вече се възстановява, но че Байдън "ще затвори и унищожи икономиката".

"Хората знаят какво да правят, може да се подлагат на социално дистанциране и да внимават. Трябва да отворим щатите. Вижте какво става с разводите, алкохолизма и наркотиците."

Според Байдън милионерите се справят, а Тръмп щял да бъде първият президент, който ще напусне администрацията си и ще остави по-малко работни места, отколкото когато е станал президент.

Повече от половината щати има ръст на заболяванията, посочи Байдън.

"Не можеш да възстановиш икономиката, ако не се справиш със здравната криза."

Тръмп се намеси в края и настоя да говори, въпреки че модераторът му каза, че трябва да продължат.

"Аз върнах футбола през уикендите и хората са много доволни", сподели Тръмп, след като преди това заяви, че на американците им е писнало да си стоят по домовете.

Кандидатите отново се върнаха на икономиката, като Тръмп отново подчерта, че е постигнал исторически успехи, преди да настъпи пандемията. Байдън му опонира, като посочи, че производството сериозно е пострадало през последните три години и че нараства търговският дефицит между САЩ и Китай.

Държавният глава парира с лаконичен отговор.

"Китай изяде обяда ти, Джо."

Данъците на Тръмп

По този въпрос републиканецът заяви, че е платил милиони долари, не 750 долара, и че скоро ще излезе с доказателства.

"Платил съм милиони долари данъци, милиони долари данъци върху доходите", заяви той.

Байдън не му повярва и отвърна.

"Кога? Иншалла (ако Бог пожелае)."

Антирасистките протести

Уолъс ги попита: Защо избирателите да повярват на вас по отношение на расовите проблеми в страната?

"Никога не сме се отказвали от равенството така, както при този президент", заяви Байдън.

Той посочи марша на бели расисти в Шарлотсвил през 2017 г., след което Тръмп увери, че "има добри хора и от двете страни".

Вицепрезидентът посочи, че 1 от 1000 афроамериканци са загинали от COVID-19 в САЩ и че те тежат на съвестта на Тръмп.

Последва отговорът на президента:

"Ти се отнасяше с афроамериканците по-зле, отколкото почти всички. Виж закона за престъпността от 1994 г., където ги нарече "суперхищници". Афроамериканците били "суперхищници"... Те все още помнят това. Ти си ги наричал с даже доста по-лоши имена. Почти всички служители на реда ме подкрепят. Радикалната левица те манипулира като марионетка. Хората искат закон и ред, а теб те е страх да произнесеш тези думи, защото ще загубиш подкрепата на радикалната левица и тогава с теб е свършено. Ние вярваме в закона и реда, но ти - не. Хората на тази страна искат закон и ред, а ти се страхуваш дори да споменеш (тези думи)."

Байдън разграничи мирните протестиращи от прибягващите към насилие. Той нарече Тръмп "расист", който се опитва да раздели хората.

Като допълнение към темата за расовите отношения беше повдигнат въпросът за законността и реда - лайтмотив в кампанията на Тръмп, какъвто беше стената срещу нелегалните имигранти, която неговата администрация строи по границата с Мексико.

На много места протестите прераснаха в открити бунтове, което сериозно навреди на имиджа на демонстрациите срещу полицейското насилие.

Докато демократите се стремяха да спечелят подкрепата на движението "Животът на чернокожите има значение" и да си траят за надигащото се недоволство, президентът от самото начало застана от другата страна на фронтовата линия и в крайна сметка това започна да му носи дивиденти. 

Затова пък сега Байдън бе поставен в неудобно положение да отговаря на въпроси, свързани с някои от най-радикалните виждания на протестиращите - например намаляването на финансирането на полицията.

"Твърдо съм против дефинансирането на полицията. Това, което подкрепям, е полицията да има възможността да се справя с проблемите, пред които се изправя."

Защо да гласуват за вас?

"Никой не е свършил повече от мене за три година и половина. Никога не е имало администрация като моята. Преди COVID имаше ниска безрабтица. Бяхме ударени, но се възстановяваме. Назначихме 300 съдии и трима върховни съдии", заяви Тръмп.

"Станахме по-бедни, по-слаби, по-болни, по-разделени. Оставихме му добра иконимика, той предизвика рецесия. Страната ни е по-слаба - той е кутрето на Путин. Милиардерите станаха по-богати, ти, у дома, ти си в по-голяма беда отпреди. Нацията ни не може да остане така разделена", отбеляза Байдън.

Байдън обърна внимание на обвинението срещу Тръмп, че е нарекъл американските войници "загубеняци" (нещо, което президентът категорично отрича) и неочаквано поде настъпление като припомни, че покойният му син Бо е служил в Ирак.

"Моят син служи в Ирак. Той изкара година там", заяви Байдън. "Той спечели "Бронзова звезда". Той не бе загубеняк, той бе патриот."

Тръмп сякаш само това и чакаше. Той поведе контранастъпление веднага след като чу думата "син".

"За Хънтър ли говориш? (сина на Байдън, служил в борда на украинската енергийна компания "Бурисма", чието име бе замесено в предполагаемия опит на Тръмп да принуди украинския президент Володимир Зеленски да нареди разследване срещу Байдънови, което пък предизвика делото за импийчмънт срещу американския президент)?"

Тръмп каза, че Хънтър Байдън е бил наркоман и изтъкна доклада на двама републикански сенатори, публикуван по-рано през септември, в който се твърди, че Хънтър е получил 3,5 милиона долара от руската бизнесдама Елена Батурина. 

Байдън обяви второто обвинение за лъжа, а по отношение на първото призна, че "като много други хора" Хънтър е имал проблеми с наркотиците.

"Той се оправи. Работи по въпроса. И аз се гордея с него."

Ще признаете ли резултатите от изборите?

По време на кампанията Тръмп продължително критикуваше идеята за гласуване по пощата с недоказаните твърдения, че се извършват много измами. Затова той посочи, че ако има съмнения за резултата от изборите, няма да мълчи.

"Може да не знаем месеци наред" кой е спечелил изборите, възропта президентът.

Въпреки че Уолъс го притисна да отговори на въпроса какво би направил, ако реши, че изборите са били нечестни, нямаше ясен отговор.

Байдън бе директен.

"Ако спечеля, тогава ще го приема. Ако загубя, тогава ще го приема", отбеляза той и допълни, че от Гражданската война насам войниците извън територията на САЩ са гласували по пощата и не е имало проблеми. "Гласувайте както ви е най-удобно", призова той.

Това бе последният въпрос. Вторият диспут между Тръмп и Байдън е насрочен за 15 октомври в Маями (Флорида), а третият - на 22 октомври в Нашвил (Тенеси).

Какво се случи преди дебатите?

Тръмп и Байдън демонстрираха открита враждебност още преди началото му. 

Предизборният щаб на Байдън предложи да се правят почивки на всеки 30 минути, но щабът на Тръмп е отказал, предаде "Фокс бизнес", цитирана от БТА.

"Нашият кандидат няма нужда от почивки, той редовно изнася 90-минутни речи", цитира телевизията източник от предизборния щаб на Тръмп.

Представители на Тръмп пък са предложили независими посредници да проверят, че не са поставени електронни устройства в ушите на участниците в дебатите, но представители на Байдън не са дали отговор на това предложение.

На сайта на Байдън бяха публикувани документи, които показват, че той и съпругата му са платили 299 346 долара федерални данъци през миналата година. Това бе свързано с разкритията на "Ню Йорк таймс" за това, че Доналд Тръмп е платил само по 750 долара федерални данъци през 2016 и 2017 г.