Джо Байдън обяви в четвъртък, че поведението на Доналд Тръмп "легитимира тъмната страна на човешката природа". Президентската номинация на Демократическата партия направи изявление по време на посещение в Уисконсин, където разговаря по телефона с Джейкъб Блейк - чернокож, прострелян от бял полицай. След това протестите в страната срещу системния расизъм отново се разпалиха, предаде "Гардиън".

В продължение на близо 90 минути Джо Байдън и съпругата му Джил разговаряха насаме с бащата на Блейк - Джейкъб Блейк-старши, майка му Джулия Джаксън, братята и сестрите му и някои членове на правния екип в стая на летището в Милуоки.

Джейкъб Блейк, който бе пуснат от интензивното отделение, се включи в разговора за близо 15 минути от болницата. Семейството на простреляния мъж заяви, че той е парализиран от кръста надолу, след като е бил улучен седем пъти в гърба от полицейски служители, докато се опитват да го арестуват миналия месец в Кеноша, Уисконсин.

"Той говори за това как няма да се остави на нищо да го победи - без значение дали ще ходи отново, или не, той няма да се откаже", заяви Байдън.

Стрелбата на Блейк идва след бурно лято на сблъсъци между полицията и чернокожите американци. Кеноша се превърна в епицентър на националния дебат за полицейското насилие и расовата несправедливост.

Пътуването на Байдън до Уисконсин, първото му, откакто бе номиниран, беше извършено, за да създаде ярък контраст с президента, който посети Кеноша във вторник. Байдън оповести, че търси общ език, докато Тръмп подклажда разделението.

Байдън припомни скандалното изявление на Тръмп след неонацистките маршове в Шарлътсвил и сблъсъците на крайнодесни сипматизанти с представители на анархисткото движение Антифа, в което президентът заяви, че има "много добри хора и от двете страни". Според демократа държавният глава активно възпрепятства расовия прогрес.

"Никой президент до този момент не е казвал подобно нещо, каза Байдън. - Идеята, която изтъквам, е, че не всичко е по негова вина. Но това легитимира тъмната страна на човешката природа."

Тръмп използва посещението си, за да защити правоприлагащите органи и да отхвърли призивите на протестиращите за реформа. Той нито веднъж не спомена името на Блейк, като вместо това се съсредоточи върху насилието по улиците, избухнало заедно с мирните протести.

По-рано в четвъртък мениджърът на предизборната кампания на Тръмп Бил Степиен обвини Байдън, че "вкарва политиката в наистина сериозна ситуация, която президентът помогна да реши". На пресконференция в четвъртък демократичният губернатор на Уисконсин Тони Евърс заяви, че би предпочел, ако и двамата кандидати стоят настрана.

В своите изказвания Байдън осъди актовете на насилие.

"Независимо колко сте ядосани, ако ограбвате или горите, трябва да носите отговорност, точка, каза той по време на изказването си в църквата. - Това просто не може да се толерира, по никакъв начин."

Той също така оприличи демонстрациите с движението за гражданските права през 60-те години.

"Най-накрая достигнахме момент, в който ще се преборим с първородния грях на тази страна - робството и всички негови остатъци, каза Байдън. - Не мога да ви обещая, че всичко ще бъде решено след четири години. Но мога да ви уверя в едно нещо - ще бъде много по-добре."