Време е за една по-спокойна оценка на вчерашните дебати. Те съвсем не бяха на нивото на очакванията на българското общество, но дават повод за сериозни изводи.

1) Предполагам, че дебатите са разочарование за мнозина. Както заради сравнително слабите “брюкселски послания” на ЕК и Съвета, така и поради сдържаната подкрепа, която ЕНП даде на правителството.

Но най-вече поради затъването в междупартийни дрязги и загуба на фокус - нещо, за което многократно предупреждавах колегите си.

Основният проблем на правовата държава у нас - превземането на прокуратурата и медиите от мафията - беше слабо застъпен за сметка на паразитни и партизански тези.

2) Всъщност, дебатите в немалка степен свършиха своята работа:

- гарантираха, че процесите в страната, от съдебна реформа през избори до харчене на фондове, ще бъдат строго наблюдавани;

- сложиха край на политическия комфорт за ГЕРБ в Европа и дори в рамките на ЕНП;

- поставиха Гешев и Борисов в обектива на европейските медии и обществено мнение;

- отвориха очите на ЕНП, че Борисов е проблем, а не гордост. Днес ЕНП очаква от него незабавни реформи - надежда, която отдавна се изпари в българското общество. Днес нашето доверие е изчерпано, затова и две трети от хората подкрепят протестите.

Преди всичко и позициите на ЕК и на iъвета, и дори подкрепата на ЕНП бяха изцяло условни. Те се основават на обещанията на Борисов, че България ще изпълни всички препоръки, т.е. ще започне незабавни реформи за отчетност и контрол на прокуратурата, за избор на независим прокурор със самостоятелни правомощия, за намаляване на политическото влияние във ВСС и медиите, за разследване на корупцията.

Още днес сутринта Борисов и мнозинството трябва да започнат действия за изпълнение на тези обещания. Това, доколкото познаваме ГЕРБ и Бойко, просто няма да се случи... Неизпълнените обещания разочароваха българските граждани. Предстои да разочароват и ЕНП. 

И последно - не бива да очакваме  ЕП или ЕС изобщо да решава наши политически въпроси. Смяната на управлението и преди всичко излъчването на ново почтено и реформаторско управление е наша вътрешна задача.

Няма тук причини за евроскептицизъм. ЕС може да посочи проблеми и дори да предложи пътища за решаването им. Да вървим по този път обаче е наша обща българска работа.

---

Бел. ред.& Коментарът е от профила на Радан Кънев във фейсбук. Заглавието е на редакцията.