За първи път дебати за България в Европарламента ще бъдат последвани от резолюция.

Тази вечер евродепутатите ще обсъдят върховенството на закона и състоянието на правовата държава у нас. Днес започва поредната пленарна сесия на ЕП в Брюксел.

Досега е имало два дебата за България на такова ниво, припомни депутатът Петър Витанов от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД). Но не е имало резолюция. Така че предстои нещо напълно ново.

Резолюцията ще бъде гласувана след три дни - в четвъртък, 8 октомври. Предложението за нея бе одобрено на 1 октомври от Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи в ЕП. Гласуването бе предшествано от разгорещени дебати. След това българските евродепутати си размениха нападки и обвинения.

В резолюцията евродепутатите призовават Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП), или мониторингът, над България да продължи. Това трябва да стане, докато все още няма нов функциониращ механизъм, обхващащ всички страни членки. В рамките на мониторинга ЕК трябва да наблюдават съдебната реформа и борбата с корупцията у нас.

• В действителност МСП за България продължава да съществува технически. Преди година Еврокомисията реши той да отпадне, но след като бъдат получени мненията на Европарламента и Съвета на ЕС. Парламентът вече препоръча отпадане. За мнение на Съвета обаче още няма никаква вест.

В резолюцията също така се отбелязва, че постоянният отказ от съобразяване с основните ценности на ЕС е заплаха за общността. Отправя се призив за задълбочено разследване на съобщенията, свързани със съмнения за корупция в страната. Отчита се, че по оценки на международни организации състоянието на медиите у нас се влошава и се увеличават посегателствата срещу журналисти.

Предлага се ЕП да изрази съпричастност с протестите, които са за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация. Според документа правосъдната система в България не е достатъчно независима и се отбелязват препоръките на Съвета на Европа за повишаване отчетността на главния прокурор. Изразява се загриженост от обсъждането на промени в изборните правила непосредствено преди следващите избори.

Разбира се, резолюцията може и почти със сигурност ще бъде променена и текстът няма да бъде същият като от 1 октомври, смятат повечето евродепутати от  споменатата парламентарна комисия. Клуб Z научи от свои източници, че през уикенда българските представители в ЕП са развили трескава дейност и са водили преговори със свои съратници от различните политически групи в ЕП.

Сигурното е, че против резолюцията ще гласуват шестимата български евродепутати от ГЕРБ и двамата „консерватори“.

Ще я подкрепят всичките петима наши социалисти.

Засега няма знак от тримата ни представители от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ в каква посока ще бъде вотът им. В разговор с журналисти през миналата седмица Илхан Кючюк заяви, че макар партията му от самото начало да е против премиера Бойко Борисов и правителството му, той не подкрепя такова очерняне на България в ЕП. Кючюк обаче призова всички да свикнат с подобни дебати и изтъкна, че такива постоянно се водят за Унгария и Полша. Имало е и за по-стари демокрации като Испания.

Каквато и резолюция за България да бъде гласувана, тя няма законодателен характер, припомни Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

Преди дебатите пред ЕП в Брюксел ще пристигне проф. Велислав Минеков от Отровното трио. Предварително той обяви, че ще изнесе пред протестиращите в европейската столица Брюксел българи подробности за състоянието на върховенството на закона у нас, злоупотребите с еврофондове, корупцията и т.н.

Какво още ще се обсъжда и гласува

Също днес евродепутатите ще се запознаят с доклад за създаване на нов европейски механизъм за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. ЕП очаква този механизъм да въведе законово задължение всяка година да се изготвя доклад за положението по тези въпроси в ЕС.

Ще бъдат представени и възможностите занапред състоянието с върховенството на закона да бъде обвързано с отпускането на средства от общия бюджет за страните членки на ЕС.

В доклада се уточнява, че новият механизъм следва да замени съществуващите средства за наблюдение, сред които и мониторингът, прилаган спрямо България и Румъния. Предлага се новите годишни доклади да съдържат ясни препоръки за всяка държава, придружени със срокове и цели за изпълнение, и да бъдат последвани от годишни или спешни доклади.

На 7 октомври, сряда, се очаква ЕП да потвърди промените в състава на Европейската комисия след оттеглянето на еврокомисаря Фил Хоган (Ирландия), който отговаряше за търговията. Неговият ресор трябва да бъде поет от зам.-председателя на ЕК Валдис Домбровскис. А досегашният първи зам.-председател на парламента - ирландката Марейд Макгинес, ще стане еврокомисар по финансовите услуги.