Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента одобри проекторезолюция за върховенството на закона в България.

Това съобщи пред Клуб Z социалистката Елена Йончева.

Текстът бе приет с 35 гласа „за“, 30 „против“ и 1 „въздържал се“. Той ще бъде дискутиран на пленарната сесия, започваща на 5 октомври. Същия ден в ЕП ще има дебат, посветен на върховенството на закона в България.

В предложението евродепутатите настояват Еврокомисията да продължи да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), докато все още няма изцяло функциониращ механизъм за наблюдение на зачитането на демокрацията, върховенството на закона и основните права. Който да бъде приложен за всички страни членки на ЕС.

Съдържа се и призив ЕК да използва всички други налични инструменти, включително процедури за нарушаване на европейските ценности, марката за върховенство на закона и инструментите на бюджета, когато те бъдат налични.

Същевременно евродепутатите изразяват безпокойство за независимостта на съдебната система в България, за липсата на прозрачност в медиите и атаките срещу журналистите, както и за враждебно отношение към етнически, сексуални и други малцинства.

„Това не е резолюция срещу България. Точно обратното – тя е в подкрепа на българските граждани и тяхното желание да живеят в страна без корупция и с независима съдебна система. Тя е срещу българското правителство, което отдавна отказа да слуша гласа на българите“, коментира вота Елена Йончева, видимо доволна от резултата.

Резолюцията бе гласувана по време на размяна на мнения с еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс. Поводът бе огласеният вчера от Еврокомисията докрад за състоянието на върховенството на закона в страните членки на ЕС.

В частта за България се съдържат критики за липса на отчетност от страна на главния прокурор, на прозрачност на собствеността върху медиите и на присъди за корупция по високите етажи.

Ирландската депутатка от крайната левица Клеър Дейли обърна спрециално внимание на корупцията.

„Това означава стотици хиляди от европейските пари, предназначени за къщи за гости и селски райони, да се използват за луксозни лични вили на правителството. Това означава, че когато фермерите казват, че стотици милиони отиват за ферми, които не съществуват, министърът на земеделието да им отговаря: „Мълчете, не казвайте нищо, защото ще ни спрат парите“. Това означава подкупи за плащания за борба с COVID-19, това означава обществени поръчки за магистрали, които се отклоняват. Това означава консултантски фирми, свързани със строителни компании, със счетоводство с пари, откровено предназначени за подкупи“, изтъкна тя.

Тя каза също, че българските власти отказват да изпълняват решения на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), че премиерът се намесва по въпроса срещу кого да бъдат повдигнати обвинения.

Българският евродепутат Емил Радев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП), който е и зам.-председател на приелата проекторезолюцията комисия, постави въпроса за дублирането на механизмите по отношения за България. Става дума за бъдещия хоризонтален механизъм за върховенството на закона във всички страни членки и все още неотпадналия Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП), или мониторинг, наложен единствено на България и Румъния.

Еврокомисарят по прозрачността и ценностите Вера Йоурова заяви, че ЕК продължава мониторинга върху България, въпреки че преди година реши той да бъде прекратен. Комисията чака мнението на Съвета на ЕС. Йоурова посочи, че българското правителство трябва да свърши още работа.

Елена Йончева разкритикува огласените вчера доклади, като заяви, че не вижда обещаните препоръки в тях. Така те приличат на информативни бюлетини – напълно верни са, но не съдържат оценки.

Тя попита Дидие Рейндерс каква е позицията му спрямо България в момента и какви са намеренията на ЕК да предприеме следващи мерки. Еврокомисарят не отговори.

ЕК работи за България и по новия, и по мониторинговия доклад

След дебата Клуб Z попита Дидие Рейндерс дали след като мониторингът срещу България все още продължава, можем да очакваме и нов доклад за напредъка на страната ни, макар миналата година ЕК да заяви, че такъв няма да има през 2020 г.

„По отношение за България работим и по двата механизма – и доклада за върховенството на закона от вчера, и последния мониторингов доклад от миналата година. Идната седмица ще обясня каква е ситуацията в България и как ще действаме“, отговори еврокомисарят по правосъдието.

Коментари

Жълтопаветничетата-метежници

Жълтопаветничетата-метежници тургат тигана, ама рибата още в морето... LIBE-то е изготвило ПРОЕКТОРЕЗОЛЮЦИЯ, която трябва да бъде гласувана от европарламента. Ама се оказало, че е силно политизирана и е приета в LIBE-то, само защото ЦоЦиалистите имали там мнозинство. Еми няма да бъде гласувана в пленарна зала, убавци мамини... Пак ще пиете една студена вода, ЕНП има мнозинство в Европейския парламент. Кьорфишек е това, удар в празно пространство. Ама вие си квичете радостно, нема лошо. Апропо, как върви протестУирането на жълтите павета? Натровеното трио намери ли таз вечер некой протестУиращ, дето е достатъчно с всичкия си, та да става за четвърти за белот? Или, как всегда, ще си играят тримата на "блато"?
 Nick  F's picture
Nick F
Nick F

Абе....

182ма депутати от 705 трудно можеш да му кажеш мнозинство.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.