Да, да, знам, че започвам този фейлетон лошо. Бойко, Тръмп и истина са три думи, които просто не се побират в едно и също изречение. Но все пак...

Доналд Тръмп е в болница с коронавирус и получава най-добрата медицина в света, за да не се стигне до усложнения и не дай си, Боже - до най-лошото.

Ако вярваме на медицината, той е сред най-застрашените от фатален изход при зараза с COVID-19. Той е над 70 г., мъж, с наднормено тегло. От тази група има най-много починали от коронавирус в света.

Но ако вярваме на Тръмп, а не на науката, то такъв вирус няма. А ако има, е просто настинка, която, както всички знаем, минава с две греяни белини и малко ултравиолетова светлина, прожектирана в кръвоносните ти съдове. Също така, ако вярваме на Тръмп, а не на очите си, президентът на САЩ не е на 70 и кусур, не е закръглен, а е млад, строен, здрав самец с успешен бизнес и буйни къдри, който си плаща данъците и никога не лъже. Така че в тази ситуация трябва да изберем – или Тръмп лъже, вирус има, а президентът е болен. Или да си останем с твърдата вяра в бай Дони и да обвиним CNN във фейк нюз.

Мисля, че доста хора ще изпаднат в когнитивен дисонанс, освен ако не са българи. Да живееш в свят, в който ти казват едно, а пред очите ти се случва точно обратното, си е традиция за нас.

Едно време Тате ни казваще, че кока-колата е алкохол, на Запад умират от глад, а „Сейко“ е българска марка и ние му вярвахме, но за всеки случай на лекар и на автосервиз никой не ходеше с кока-кола, вместо с уиски... Като страна, вярна на традициите, днес отново ни управляват по същия начин. Всеки ден ни обясняват какви необятни магистрали е построил Бате, стотици километри европейски път, пък то наръсили с малко асфалт на прах половин „Тракия“ и една отсечка на „Хемус“. Да ви призная, малко завиждам на магистрала „Хемус“, с нея сме родени в една и съща година, но аз, дето се вика, преполових вече живота си, а тя още е в бебешката люлка и всеки път я откриват като че е първият й път. Единственото постижение с тия магистрали е, че Бате успява да ги обикаля с джипката вече осем месеца. Човек, ако му гледа дейността във фейсбук, ще реши, че е свързал Драгоман с Ванкувър от едната страна и Владивосток от другата, па то нема едни 200 километра нови за трите му мандата. Подозирам го, че от март месец е влязъл в кръговото на „Люлин“, онова без знаците, и още не може да излезе от там, ама ни го пробутва като пътуване из проспериращата родина. Един вид българският Джак Керуак – един мъж, един път, един автомобил. А, не това беше Симеон Идакиев, ама ако Бате каже, че е Керуак, Керуак е.

И ето, оня ден Бате отива в Брюксел, с 200, както обича да казва, и провежда редица срещи. На сайта му във фейсбук после четем, че лично Доналд Туск много му се възхитил, много го поздравил и най-вече – много го подкрепил за идващите избори. На сайта на Туск обаче пък четем, че  в трите му мандата България много дълъг път е извървяла (на английски „лонг уей“), но доникъде не е стигнАла (на български „лонг уй“). Един от двамата лъже, вие кажете кой. Бате и други хубави неща ни разказва – например как всички са забогатели, откакто той е на власт. Отчасти е прав, да ви кажа, даже мога да ви изброя кои са тия „всички“. Също и че Гешев е почтен прокурор, който лови бандитите и затова толкова се писка срещу него. От което става ясно, че всеки, който критикува Гешев, сам е бандит – Европейският парламент, Европейската комисия, Венецианската комисия, американците, германците, Марк Рюте, австрийците, адвокатската колегия, опозицията и един-два милиона българи – сума-сумарум към 600 души. Рано или късно, ще ги арестува. Другият вариант, разбира се е, Борисов да казва истината и Гешев наистина да арестува целия криминален контигент в страната. Ако това стане, сигурна съм, че ще го гледаме даже по CNN, така, както гледахме и приема на Дони в болница. Не всеки ден един цял кабинет отива в предварителния по обвинения в корупция.