Най-голямата безплатна онлайн социална мрежа в света, Facebook, е заявила пред ирландския Висш съд, че не вижда как нейните услуги могат да работят в Европейския съюз, ако регулаторите замразят нейния механизъм за прехвърляне на данни. Това съобщи в. "Съндей бизнес пост", като се позова на съдебни документи, цитиран от Ройтерс.

Американският гигант в социалните мрежи каза миналата седмица, че ирландската комисия за защита на данните, водещият в страната регулатор, е взела предварително решение, че механизмът, който Facebook използва за прехвърляне на данни от ЕС в САЩ, "на практика не може да бъде използван".

Facebook изиска и си осигури временно замразяване на разпореждането, както и произнасяне по случая от ирландския Висш съд. Последната съдебна инстанция трябва да разгледа жалбата през ноември.

В писмено възражение, внесено в съда с искане разпореждането да бъде замразено, Ивон Кънян - ръководителка на отдела за защита на данните и асоцииран главен съветник във Facebook посочи, че не е ясно как компанията би могла да продължи да осигурява услуги в ЕС, ако ирландското разпореждане влезе в сила, съобщи в. "Съндей бизнес пост".

В писмените възражения се изтъква, че за Facebook не е ясно как при тези обстоятелства може да продължи да осигурява услугите на Facebook и "Инстаграм" в ЕС.

В публикация в блог от 9 септември, където за пръв път се споменава за разследването на ирландския регулатор, Facebook посочи, че разчита на въпросния механизъм, съгласно така наречените договорни клаузи, за да прехвърля данни в държави извън ЕС. Затова налагане на забрана би имало широки последици върху бизнеси, които разчитат на такива договорни клаузи.

Разследването в Ирландия беше предшествано от произнасяне на Съда на Европейския съюз през юли по въпроса дали стандартните договорни клаузи могат са бъдат използвани законно.

Произнасянето беше в отговор на загрижеността на ЕС, че режимът за надзор в САЩ може да не зачита правото на поверителност на гражданите на ЕС, когато личните им данни се изпращат в САЩ с търговска цел.

БТА