Втори септември, 2020 година, София. Управляващата партия в България - ГЕРБ, опитва да събере 120 подписа от народните представители от всички парламентарно представени сили, за да внесе своя проект за нова конституция на републиката. Републиката, която и в стария, и в новия проект на основния закон е парламентарна. Тоест- Народното събрание и в новия проект остава най-високата трибуна и най-важна институция в страната. 

Премиерът Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ и министър-председател с почти 10-годишно управление, не се явява на трибуната на НС. Не говори пред депутатите. Не се опитва да убеди опозиция и партньори защо неговата - лична, защото той я обяви с тържествено слово - конституция трябва да бъде подписана и внесена за разглеждане от Велико Народно събрание. 

Вместо това използва личния си канал във фейсбук, за да обяви радостната новина, че България ще участва в инициативата "Три морета" с 20 млн. евро. Малко по-късно на пощите на всички медии пристигат решенията на Министерски съвет, ръководен лично от Борисов, от които следва само един извод -  Борисов си купува избиратели. Пари на тези, пари на онези...Раздаването на средства от хазната е по-важно от конституция, която ще действа десетки години напред и която ще служи за фундамент на държавността, закона и справедливостта. 

През това време площадът пред Народното събрание, новото народно събрание, което пази спомена за петолъчката, се раздира от сблъсъци. Протестиращи и полицаи се борят за последната капка нормалност в държава, която собственоръчно се отказа от институциите си. Защото дори сблъсъкът за демокрацията е нейн изконен инструмент. И за двете страни.

Борисов е бодър и весел днес във фейсбук. След като в продължение на 10 години той и партията му правят всичко възможно да изтръгнат уважението към най-висшия институт на държавността в България, най-накрая той успя да унижи Републиката, седейки удобно в премиерското си кресло. 

Защото да използваш процедурни хватки и да не се явиш на изслушване по текущ въпрос в залата, въпреки конституционното си задължение, е едно. 

Да откажеш да представиш на народните представители - представителите на народа, който твърдиш, че управляваш за негово добро - собствения си проект за конституция и виждането си за процеса по избиране на учредително събрание - това е друго. 

Това е унижение за Републиката. Това е унижение към инсигниите на властта. Това е унижение към нацията. Унижение и за теб. 

След десет години, господин Борисов, вие сте унижен. От самия себе си.