Още преди да приключат президентските избори в Беларус на 9 август, служителка от избирателна комисия в Минск съобщава, че е била помолена да подпише документ, обобщаващ резултата, като графата за общия брой гласове е била оставена празна, предава Асошиейтед прес.

Друг служител, който посочил нарушения при преброяването на гласовете, бил уволнен на място.

В малкия град Витебск трети служител подписал документ с фалшифицирани резултати в полза на президента Александър Лукашенко и по-късно от чувство за вина си признал.

В трите седмици след изборите стотици хиляди хора протестираха заради съмненията за фалшифициране на изборите. Демонстрациите и стачките в страната бяха посрещнати от полицейски репресии, масови арести, побоища и обвинения срещу организаторите.

Основната противничка на Лукашенко - бившата учителка по английски Светлана Тихановска, събра тълпи от десетки хиляди хора, след като влезе в надпреварата вместо съпруга си Сергей, популярен опозиционен блогър, който беше вкаран в затвора преди изборите.

Тя обедини раздробени опозиционни групи и насочи нарастващото разочарование от слабата икономика на страната и отказа да се предприемат мерки срещу пандемията от коронавирус.

При обявяването на резултатите обаче Централната избирателна комисия съобщи, че Лукашенко е спечелил 4,6 милиона гласа, или 80%, а Тихановска е получила едва 588 000, или 10%.

Опозицията очакваше подобен резултат - обвиненията за фалшифициране на изборите са отправяни на всяко гласуване в Беларус, откакто Лукашенко пое властта през 1994 г.

Този път опозицията успя да убеди повече хора да се включат като независими наблюдатели в избирателните секции, насърчи докладването за нарушения и създаде уебсайт, където избирателите могат да публикуват снимки на своите маркирани бюлетини, за да ги сравняват с официално обявените резултати.

Активисти, следящи изборите, посочват в доклад, че са получили жалби за нарушения, нередности и инциденти с някаква форма на фалшифициране на гласовете от поне 24 на сто от всичките 5767 избирателни района в страната.

В доклада се казва, че те са проучили малко под една четвърт от районите в страната и са установили, че само при тях Тихановска е получила над 471 000 гласа.

Валерия Артиховска, която е работила в избирателна секция в Минск, заяви, че все още не знае официалните резултати от гласуването в нейния избирателен район, тъй като те никога не са били оповестени.

Тя допълни, че е била помолена да подпише окончателния протокол - документ, показващ общия брой гласове, които всеки избирателен район трябва да покаже след преброяване на бюлетините - още преди гласуването да е приключило, като графата за общия вот е била оставена празна.

Артиховска отказала и след като преброяването започнало, тя забелязала, че други служители от избирателните секции започнали да поставят бюлетини за различни кандидати в купчината за Лукашенко.

"Казах, че няма да подпиша протокола, защото това е престъпление, това е измама. Казах: "Позволете ми да преброя тези бюлетини", а те отказаха. Не подписах протокола и напуснах секцията", разказа 30-годишен мъж пред Асошиейтед прес. "Съвестта ми е по-скъпа."

Вадим Коржиков, който е работил в друга избирателна секция в Минск, сподели, че дори не е стигнал до етапа на подписване - бил уволнен, след като сигнализирал за нарушения по време на преброяването.

Двайсетгодишният студент обясни, че колегите му по-късно са разказали, че броят на гласовете за Тихановска в избирателната секция е бил пет пъти по-голям от този на Лукашенко.

"Това беше пародия на справедливост. Няма друго име, с което да го определя", споделя Корзиков.

Андрей Гниденко, който работи в избирателна секция във Витебск, заяви, че се е поддал на натиска и е подписал документ с фалшифицирани резултати.

Според окончателния протокол от секцията Тихановска получава общо 156 гласа, а Лукашенко - 488. Но Гниденко уверява, че той и други служители са преброили над 250 бюлетини за Тихановска.

Когато дошло време за подписването на протокола късно през нощта, множество жители се били събрали пред избирателната секция, за да видят резултатите, но Гниденко отказал. Той съжалява за решението си.

"През следващите няколко дни всички бяхме в много тежка депресия", сподели 29-годишният мъж. "Реших, че след като предадох беларуския народ, тъй като участвах в това фалшифициране и поставих своя подпис, мой дълг е да си призная."

Аудиозапис от друга избирателна секция във Витебск беше публикуван в YouTube. В него се чува как на служителите се нарежда да фалшифицират резултатите в полза на Лукашенко. Длъжностното лице предлага на анкетираните да "сменят номерата" на Лукашенко и Тихановска.

"Готов съм да се съглася, че много хора гласуваха за Тихановска..., но имаме други цели и други проблеми, които трябва да решим", казва чиновникът.

По-късно някои от служителите потвърдиха пред беларуските медии автентичността на записа, който е получил над 450 000 гледания в YouTube.

Александър Хомич, говорител на активистката група "Честни хора", която пое ролята на наблюдател на изборите, обяви, че Тихановска е получила значително повече гласове, а Лукашенко - много по-малко.

"Предвид начинът, по който гласуването е фалшифицирано, мога да гарантирам, че никой - нито ние, нито Централната избирателна комисия - знаем реалния резултат от изборите", заяви Хомич пред АП.

Централната избирателна комисия отхвърли всички искания на кандидатите за преброяване. В коментар пред АП в четвъртък тя отново разкритикува обвиненията за широко разпространени фалшификации, като заяви, че жалбите, които е получавала от наблюдатели и избиратели, най-вече сочат към процесуални нарушения.

"Повечето жалби са относно окончателните протоколи, които не се публикуват (пред обществото)", каза Галина Мкртичян, ръководител на правния отдел на комисията.

Както САЩ, така и Европейският съюз твърдят, че изборите не са били свободни и честни, а външните министри на ЕС подготвят санкции срещу висши служители в Беларус заради измамите при изборите и последвалите репресии срещу протестиращите.

Върховният съд на Беларус през миналата седмица отказа да отмени гласуването, като съобщи, че не може да се произнесе, след като Централната избирателна комисия го е обявила за валидно.

Максим Знак, адвокат и член на Координационния съвет, създаден след изборите от опозицията, заяви, че съдът не е разгледал 26 папки с доказателства за нарушения.

"Те не са разследвали тези доказателства, не са проверявали нищо, не са призовавали свидетели. Те просто обявиха, че това не е възможно", каза той пред AП.

Но активистите смятат, че битката далеч не е приключила. Гласоподавателите и независимите наблюдатели подават индивидуални жалби и изискват от правоприлагащите органи да разследват фалшификациите в техните избирателни райони.

"За всяка от тези избирателни секции, за които хората знаят, че има разминаване между вота им и официалните резултати, те продължават да се борят за своите гласове. Отиват в полицията. Те искат да започне разследване", съобщи той.

Артиховска е направила точно това миналата седмица - подала е жалба до прокуратурата за нарушенията, които е видяла в избирателната секция в Минск.

"Знаем, че хората няма да забравят това. Хората няма да простят за случилото се", увери Знак.