"Дали има друга европейска държава, освен България и Беларус, където провеждането на антиправителствени протести да е разследвано като престъпление против държавата?"

Това попита в петък на своята фейсбук страница бившият прокурор, заместник министър на правосъдието и сега адвокат Андрей Янкулов. Постът му визира последните новини от Беларус, а именно - обявлението на главния прокурор на страната, че започва разследване по чл 361 от НК (престъпление против държавата) срещу опозицията, защото искала да завземе властта.

Според Янкулов обаче тези действия си имат аналог и у нас. При това доста пресен. 

"Та се сетих, че и тука имаше такъв сюжет съвсем наскоро - първо пресконференция от последния етаж на Палатата с гръмки тийзъри "ще видите как...", после прожекция на едни пресни-пресни резултати от СРС-та (оня ден говорени, днес по медиите), че някакви хора си споделяли някакви неща за някаква подкрепа на ненасилствени протести срещу управлението... и това било от най-тежките престъпления против Републиката."

Адвокатът визира шумно отразената пресконференция на родното държавно обвинение от 14 юли тази година. Тогава - първо сутринта - говорителката на Иван Гешев обяви, че прокуратурата ще представи неопровержими доказателства за държавна измяна, намекна и че те са свързани с президента Радев. Малко по-късно обаче се оказа, че става дума за разговори между Васил Божков и журналистът и главен редактор на "Фрогнюз" Огнян Стефанов и депутатът от левицата Александър Паунов. Общото между тях беше, че в тях се обсъждат антиправителствените протести, тяхното организиране и обединението на разнородното множество от недоволни. 

В тези разговори има доста детайли, но въпреки гръмката акция, от прокуратурата до момента не дават нова информация за държавната измяна. 

"Но по-важното - повече от месец мина вече, какво стана с разследването на държавна измяна? След като имаше обилна информация в самото начало, нормално е да се споделя такава и в хода му", пита Янкулов. 

И накрая задава нов въпрос. Отговор, на който до момента така или иначе нямаме: 

"Нищо повече обаче не се чува, да не би причината да е, че не се получи търсеният пиар ефект и наказателното разследване да се самообезсмисли!?"