Беларуската опозиционна лидерка и бивша кандидатка за президент Светлана Тихановска призова протестиращите да продължат и заяви в интервю за Франс прес, че президентът Александър Лукашенко няма избор, освен да започне диалог с опозицията.

Тихановска увери, че беларуските граждани са преодолели страха си и добави, че решението на Лукашенко да засили мерките за сигурност по западната граница е "опит да ни отклони от вътрешните проблеми".

"Толкова съм горда, че сега, след 26 години страх, беларусите са готови да защитават правата си", заяви снощи водещата опозиционна лидерка в литовската столица Вилнюс, където потърси убежище след президентските избори на 9 август, които твърди, че е спечелила.

"Призовавам ги да продължат, да не се спират, защото сега е наистина важно да останем единни в борбата за правата си", подчерта Тихановска. За утре в Беларус са планирани мащабни протести.

"Те трябва да разберат, че ние не сме протестно движение. Ние сме народът на Беларус, ние сме мнозинство и няма да си тръгнем. Вече не ни е страх", добави 37-годишната учителка по английски.

Според нея президентът няма избор, освен да започне диалог с опозицията. Но този диалог трябва да започне възможно най-скоро, "за да не се задълбочи кризата", предупреди тя

Междувременно днес НАТО отхвърли твърденията на Лукашенко, че струпва войски по западната граница на Беларус.

Тихановска смята, че Беларус ще продължи да поддържа тесни икономически връзки с Русия, дори ако на власт дойде опозицията. Това мнение тя споделя в интервю с френския публицист и философ Бернар-Анри Леви, публикувано днес в седмичника "Журнал дю диманш".

"Русия е наш съсед и Беларус поддържа търговски връзки с нея, дори в по-голям обем, отколкото с ЕС", казва Светлана Тихановска. "Съдейки по всичко, за това има причини, които не познавам, тъй като не съм икономист, нито политик. Мога обаче да уверя, че никой няма да бъде против такава ситуация, включително и аз, казва тя в интервюто", цитирано от ТАСС.

Запитана какво очаква от Запада, Тихановска отговаря, че очаква подкрепа.

"А също да ни помогнете да убедим Лукашенко, че неговото време е изтекло и е време да си върви", допълва тя.

Франция бе първата страна, която ме подкрепи, отбелязва Тихановска и разказва как в разгара на предизборната кампания през юли е била поканена във френското посолството.

"Това беше важно за мен, тъй като в този момент бяхме много сами", каза бившата кандидатка за президент.

На 9 август в Беларус се състояха президентски избори. По данни на централната избирателна комисия те са спечелени от беларуския лидер Александър Лукашенко с 80,1 процента от гласовете. На второ място е Тихановска - с 10,12 на сто. Тя не призна резултатите и на 11 август напусна Беларус и сега се намира в Литва. На 14 август опозиционната лидерка поде инициатива за създаване на Координационен съвет, чиято задача е да се осигури предаването на властта.