Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Сляпа ли е Германия? Сляп ли е Европейският съюз?" Протестиращите в България поставят тези въпроси в различен словоред и в различна форма, но те винаги опират до едно: нима Берлин и Брюксел не виждат корупцията и огромните пукнатини в правовата държава в България? Защо Еврокомисията, Европарламентът и Германия като държава - председател на ЕС в момента, не се намесват?

Причините

Сред протестиращите и в социалните мрежи често ще чуете и друго: „Европа се възмущава от беларуския диктатор Лукашенко и заплашва със санкции, а не ѝ пука за беззаконието в държавата членка България. Това е абсурд!" Не, не е. Тъкмо защото България е член на ЕС, тъкмо защото българското правителство разполага с глас в Съвета на ЕС, а евродепутатите от България участват в сформирането на мнозинства в Европарламента - тъкмо поради всичко това в общуването със София се използват кадифените, а не стоманените ръкавици.

Международните медии, които пишат за протестите в България, поставят още един акцент: Защо на Борисов се прощават грехове, заради каквито Брюксел сериозно притиска унгарците и поляците? Отговорът и на този въпрос бързо се очертава в сложната плетеница от взаимни зависимости вътре в ЕС. За разлика от Орбан и Качински българският премиер играе ролята на примерен европеец: поддържа общата миграционна политика, не критикува Брюксел, не се заиграва открито със съмнителни трети страни. Освен това България разполага с допълнителна собствена тежест в ЕС заради охраната на външната граница, заради отношенията с Турция и Русия и заради общата енергийна политика. Благодарение на всичко това досега България и нейният премиер се промушват между предупредителните и дори наказателни шамари, които Брюксел раздава в други посоки.

Реакциите

Вече от няколко седмици българската редакция на ДВ „прослушва" германската политика за отзиви и позиции за протестите в България. На поканите за интервюта вече се отзоваха няколко депутати от Бундестага, редица наблюдатели и специалисти. Както можеше да се очаква, представителят на ХДС в парламентарната група за приятелство с България, Молдова и Румъния Маркус Кооб по принцип подкрепи правото на българите да протестират срещу корупцията, но освен заради лошото състояние на медийната свобода в България други конкретни критики не отправи. Далеч по-остро в интервюта за ДВ се изказаха депутати от СвДП, от ГСДП и от Лявата партия. Германските социалдемократи са коалиционен партньор в Берлин, но докато ХДС/ХСС и ГЕРБ са в едно и също партийно семейство в ЕС, социалдемократите са свързани на европейско равнище с БСП. Това обяснява и акцентите, които германските политици от различните партии поставят в коментарите си за България. Същото важи и за либералите от опозиционната СвДП: техният представител в парламентарната група за приятелство с България, Молдова и Румъния Томас Хакер беше много критичен към слабостите на правовата държава в България, но по отношение на либералните партньори на европейско равнище в лицето на ДПС и той се изрази предпазливо и дипломатично, макар че не спести няколко критични пункта. Сходни бяха и отзивите, които дойдоха от германските политически фондации, близки до големи партии в страната. А фондациите, които са близки до консервативните партии в Германия, засега не са се ангажирали с официални коментари за протестите в България.

Същото важи и за правителството в Берлин. До момента на запитванията на Българската редакция на ДВ е дошъл един дипломатичен и балансиран отговор от германското посолство в София, който е цитиран на сайта. Германското Министерство на външните работи, както и канцлерството в Берлин най-вероятно смятат протестите в България за сегмент от вътрешните работи на страната, в които Германия не може да се намесва. А някои познавачи на двустранните отношения, които не искат да бъдат цитирани поименно, дори намекват, че канцлерката Ангела Меркел все още закриля българския премиер, който от своя страна често се хвали с „добрата химия" между двамата. Впрочем същото важи и за бившия председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, който досега също се въздържа да коментира случващото се в България и бъдещето на премиера Борисов.

Една прогноза

В обобщение може да се каже единствено безличното и не особено утешително „сложно е". А с малко повече публицистичен авантюризъм може да се направи прогнозата, че и в Брюксел, и в Берлин мнозина ще си отдъхнат, ако исканията на демонстрантите бъдат удовлетворени, ако сегашното правителство в София бързо отиде на избори, след които новият кабинет най-сетне да се захване сериозно с борбата срещу корупцията, да провери внимателно бизнесите на т. нар. олигарси, да оправи батаците в съдебната система и да се погрижи за медийната свобода.

"Дойче веле"

Коментари

 's picture

godo1952

Калин

А какво точно е "беззаконието " в България, какво точно бе беззаконието във Франция, когато чупеха витрини и автомобили ? Ами ако утре има ново правителство и отново излязат хиляда души и подвикват, че има корупция - отново ли ще правим избори ? Хората ясно виждат лицата на протестите - Васил Божков, пилотчето от Славяново, комунистически баберки отдавна изпаднали от поблитическия пейзаж, люде от "Боец", Слави Трифонов, комуняги, отдалечени от властта дълго време. Нека авторът да ни каже в коя страна президентът иска оставката на главния прокурор. Може и да има такава страна - да я посочи ! Корупция - ами да, Баневи, Божков, Ветковци, Герговци , всички те са комуняги. Лицата на протестите говорят достатъчно, всякакви интерпретации, анализи и теоретични гимнастики не могат да заместят прекия поглед на хората по места. По места всички милионери са бивши комунисти и хора от службите. Този поглед на хората не може да бъде изместен от анализчета на люде, близки до БКП, техните синчета и внучета, нито ще седнат да четат клуб Z. Те знаят кой е Бойкикев, кой е Гергов, Кирил Добрев, Нинова. "Демократична България" гласува с БСП на изборите в София. Мислите , че това ще бъде забравено. Няма да бъде забравено. Това така наречено "градско дясно" няма електорален ресурс, и скоро няма да бъде фактор в българската политика. Всичко останало е едно бла-бла-бла-бла, в платени от олигарси сайтчета с десет души публика...

В очакване на годо

Уважаеми Калин, имам 2 въпроса: 1) Ти охарактезира хората, които няма да седнат да четат Клуб Z. Ти четеш ли, или само пишеш тук? 2) Според твоята светла мисъл всички са мръсни комуняги с изклчение на ГЕРБ. А не си ли забелязал, че в ГЕРБ има най голям брой бивши комунистически активисти и бивши агенти на ДС? Забелязал ли си, че в ръководството на ГЕРБ 75% са бивши комуняги ( от 11 - 7), а в ръководството на БСП - само 50% (от 17 - 9)? Да ги изброявам ли поименно или ти си ги знаеш?
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Човеко ти си кьорав !!!

Човеко ти си кьорав !!! Скорошен очеизваден пример за беззаконие. Христо Иванов акостира на Росенец и е избутан обратно във водата. Поне пет нарушения от гардовете, включително и поругаване на националния флаг. Главен прокурор и Министър на правосъдието НЕ ВИЖДАТ нарушенията и БЕЗЗАКОНИЕТО (корави са като теб и всички останали гербаджии). Вместо да поскочат от безсрамните нарушения на гардовете и да се самосезират на момента, те почват да пишат безвкусни есета с лични нападки и обиди към Христо.Иванов. Ако тома за теб не е беззаконие, вероятно са ти правили лоботомия. ... Тъпия не знае че е тъп.

Лъчезарния пример

Самата фрау Шнорхел възприема с охота демократичните практики на Барабагания.
Колю Колев's picture
Колю Колев
арсений

Общоизвестно е, че собственик

Общоизвестно е, че собственик на сайта е един от червените олигархо-мафиоти. Какво очаквате да прочетете тук:))))))))))

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.