Има ли връзка скандалната финансова група Wirecard с руското разузнаване и какво е знаело канцлерството в Берлин за нерегламентираните финансови операции, които доведоха до фалита й на компанията.

С тези въпроси се занимава днес Комисията по финанси на германския Бундестаг.

Скандалът с Wirecard се разрази в средата на месец юни, след като одитори установиха огромни липси в сметките на компанията - липсват 1,9 млрд. евро, които преди са били във финансовите отчети като активи.

Според прокурори сумата въобще не е съществувала, а е била вписвана в отчетите, за да заблуди инвеститорите. Wirecard твърди, че липсващите средства са били в сметки в Югоизточна Азия, които очевидно никога не са съществували. На 25 юни 2020 г. Wirecard обяви фалит, като дължи на кредиторите си близо 4 млрд. долара.

Тъй като за компанията при пътуванията си в Азия се е застъпвала самата канцлерка Ангела Меркел, комисията в Бундестага поиска да разбере от нейните сътрудници каква информация са получавали за операциите на Wirecard и възможно ли е да са подозирали, че става дума за измама, но да не са подали сигнал за това.

Сътрудниците на канцлера Меркел, както и самата тя, твърдят, че е обичайна практика правителството да се застъпва за интересите на германски компании в чужбина и че никой не е подал информация за нередности около активите на Wirecard.

Въпреки това има съмнения, че компанията и одиторите й са разполагали с добри връзки на най-високо ниво. Най-вероятно ще се стигне до създаване на парламентарна разследваща комисия, пред която вече показания ще даде и самата Ангела Меркел.

В същото време вестник „Ханделсблат“ излезе с разкрития, че изчезналият главен мениджър на Wirecard Ян Марсалек се укрива в Москва с помощта на руското военно разузнаване. Според вестника руското разузнаване има интерес да предпази Марсалек от разпити в Германия, тъй като е извършвало платежни операции чрез Wirecard за свои тайни операции в Сирия. Твърди се още, че чрез финансовата компания е плащано на частната руска армия, която оперира в Близкия Изток.