Германия се превърна в сцена на финансов скандал, в който е намесена Wirecard, компанията за финансови услуги. Тя дължи славата си на бума в онлайн търговията, а този сектор засега не се следи особено зорко от властите.

Пет неща, които трябва да се знаят за този стар стартъп, който започна бизнеса си в сектора на трансакциите в порно индустрията и онлайн игрите, преди да стане за любимец на Франкфуртската фондова борса.

Как печели парите си?

С централа край Мюнхен, в която се намира от създаването си през 1999 година, Wirecard гарантира плащания на онлайн трансакции, които се правят от авиокомпании, пътнически агенции онлайн, аптеки и т.н., като удържа премия за риск.

Независимо дали потребителите плащат чрез смартфон, дебитна карта или през сметка в PayPal, Wirecard гарантира трансакцията, за да могат търговците да са сигурни, че за стоката им ще бъде заплатено.

Фирмата твърди, че към днешна дата има над 300 000 компании клиенти по света и споразумение с китайските гиганти в сектора на мобилните трансакции като Alipay и WeChat освен вече сключените споразумения с Apple и Google, които са й разкрили огромни перспективи в онлайн търговията.

Демонично начало

В началото на дейността си фирмата отговаря на потребностите на сайтове за хазартни игри и на порнографски филми. Дейност, която по онова време е приветствана от финансовите анализатори заради стабилния й характер... и която я спасява при избухването на интернет балона.

Пак по същото време шефът на Wirecard Маркус Браун ще инвестира в акциите й, за да стане мажоритарният собственик на групата със 7% от капитала.

Успех на борсата

Възходът на Wirecard съвпада със залеза на традиционните банки и най-вече на Deutsche Bank, които биват изпреварени от чуждестранната конкуренция след финансовата криза от 2008 година.
Когато Wirecard успява да се изкачи през септември 2018 година и да влезе в Dax, водещия индекс на Франкфуртската фондова борса, тя измества динозавъра Commerzbank. В началото на 2019-а Wirecard има много дръзка пазарна капитализация - 17 милиарда евро, сходна с капитализацията на Deutsche Bank, но с 15 пъти по-малък персонал и оборот.

 

Вятърът на промяната обаче започва да духа през януари 2019 година след разкрития на в. "Файненшъл таймс" за счетоводни злоупотреби в Азия. В крайна сметка в понеделник групата призна, че има подозрения за гигантска измама: 1,9 милиарда евро, които фигурират в сметките й, са се изпарили. Котировките на борсата се сринаха и борсовата й капитализация спадна под 2 милиарда евро.

Слабо надзираван играч

Скандалът в Wirecard е "срам", възкликна в понеделник Феликс Хюфелд, президент на германския финансов регулатор (Bafin). Скандалът в действителност хвърля светлина върху огромните пропуска на надзора на този тип компании, наречени технологични.

Wirecard е част от PSP (Payment Service Provider), на които от 2008 година бяха посветени две европейски директиви. Тези текстове задължават PSP да се борят по-ефективно срещу измамите в разплащанията онлайн, но не предвиждат нищо за счетоводните измами, които са в центъра на тази афера.

Неоткриваемият филипински адвокат

Как 1,9 милиарда евро, които е трябвало да бъдат блокирани по сметка в баланса на Wirecard, са се изпарили?

Ключова фигура би могла да разбули загадката в този финансов трилър. Това е корпоративният адвокат Марк Колентино, който според германски медии е действал като доверителен агент от името на Wirecard във финансовия център във Филипините Макати сити.

Между другото този юрист, който бе представил уменията си на сайт в интернет, изчезна в природата, след като бе намерен скелетът, скрит в гардероба. А сайтът изглежда вече е затворен.

*Материалът е френския журналист Жан-Филип Лакур и е написан за агенция Франс прес. На български е преведен от БТА.