Приказката за един от големите световни доставчици на платежни услуги Wirecard приключва. Преди малко компанията е подала молба за фалит, съобщи първо ДПА. След една изпълнена със скандали седмица - липсващ финансов отчет и едни "изгубени" 1,9 млрд. евро, след повдигнатите обвинения на изпътелният директор и след тотално съсипипорано реноме, дружеството, което започна с трансакции в порно идустрията и онлайн игрите - вече е мъртво. 

Според наличната до момента информация управителният съвет на Wirecard е бил принуден да се реши на фалита, заради засилилата се към него практическа неплатежоспособност и лавинорастящите информации за тежка, непробиваема задлъжнялост. 

Всичко започна след като на компанията се наложи да признае, че едни близо 2 млрд. евро са "изчезнали" от балансовите й отчети. Фактът се разбра след като одиторите от Earnst & Young отказа да заверят отчета й, показвайки, че банковите депозити в доверителни сметки из цяла Азия са доказано фалшифицирани. 

Последва вълната - банките започнаха една по една да спират вече договорените кредитни линии, но до днес все още имаше надежда, че ще се намери кредитор, който да запълни дупката. Очевидно ръководството е решило, че репутационният удар по германската компания е твърде голям и че тя няма да се възстанови. 

Очаква се всеки момент Wirecard да бъде свалена от листване на Франкфуртската фондова борса, където акциите й така или иначе са сринати. Проблемът остава обаче за старт-ъп пазара на Германия, който става все по-несигурен. Очевидно е, че предстоят сътресения и в екосистемата от финансовите компании на бъдещете, сред които Wirecard беше първенец. 

Накратко - фирмата правеше пари през гарантирането на плащания на онлайн трансакции, които се правят от авиокомпании, пътнически агенции онлайн, аптеки и т.н., като удържа премия за риск.

Независимо дали потребителите плащат чрез смартфон, дебитна карта или през сметка в PayPal, Wirecard гарантира трансакцията, за да могат търговците да са сигурни, че за стоката им ще бъде заплатено.

Фирмата твърди, че към днешна дата има над 300 000 компании клиенти по света и споразумение с китайските гиганти в сектора на мобилните трансакции като Alipay и WeChat освен вече сключените споразумения с Apple и Google, които са й разкрили огромни перспективи в онлайн търговията.

Успехът на компанията беше толкова голям, че през 2018 г., когато влезе в индекса на DAX, тя успя да измести от там финансовия динозавър Commerzbank. В началото на 2019-а Wirecard има много дръзка пазарна капитализация - 17 милиарда евро, сходна с капитализацията на Deutsche Bank, но с 15 пъти по-малък персонал и оборот.

Вятърът на промяната обаче започва да духа през януари 2019 година след разкрития на в. "Файненшъл таймс" за счетоводни злоупотреби в Азия. В крайна сметка в понеделник групата призна, че има подозрения за гигантска измама: 1,9 милиарда евро, които фигурират в сметките й, са се изпарили. Котировките на борсата се сринаха и борсовата й капитализация спадна под 2 милиарда евро.

Скандалът в Wirecard е "срам", възкликна в понеделник Феликс Хюфелд, президент на германския финансов регулатор (Bafin). Скандалът в действителност хвърля светлина върху огромните пропуска на надзора на този тип компании, наречени технологични.

Wirecard е част от PSP (Payment Service Provider), на които от 2008 година бяха посветени две европейски директиви. Тези текстове задължават PSP да се борят по-ефективно срещу измамите в разплащанията онлайн, но не предвиждат нищо за счетоводните измами, които са в центъра на тази афера, обясни вчера Жан Филип-Лакур на страниците на Франс Прес, цитиран от БТА.

Как 1,9 милиарда евро, които е трябвало да бъдат блокирани по сметка в баланса на Wirecard, са се изпарили?

Ключова фигура би могла да разбули загадката в този финансов трилър. Това е корпоративният адвокат Марк Колентино, който според германски медии е действал като доверителен агент от името на Wirecard във финансовия център във Филипините Макати сити.

Между другото този юрист, който бе представил уменията си на сайт в интернет, изчезна в природата, след като бе намерен скелетът, скрит в гардероба. А сайтът изглежда вече е затворен.