Това, което се случва на улицата, е квазиформа на анархо-комунизъм - такава оценка на протестите за оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев, които текат вече 46 дни, даде министърката на социалната политика Деница Сачева пред Нова тв.

По думите й по време на демонстрациите срещу властта се говори за "народен съд", "списъци на хора", "че някой трябва да се чувства виновен, за това, че мисли различно, има различно мнение, че например не подкрепя един или друг човек". Според нея за всичко това трябва да има ясна оценка, а времето за "обли позиции" не е сега":

 Нужна е ясна позиция подкрепя ли се или не, това, което става на улицата". 

По повод предложението на Бойко Борисов за нова конституция и свикване на избори за Велико народно събрание Сачева заяви, че идеите, които се предлагат, събирали всичко, което протестиращи и опозиция искат.

 „Предложенията на премиера са огледален образ на всички искания – парламентарни, извънпарламентарна опозиция и протестите”.

И постави въпроса, че ако тези хора не харесвали собствените си идеи, това било техен проблем. 

За министърката вариантът с резервен премиер от ГЕРБ, който да смени Борисов, са "медийни спекулации".

Припомняме, че тази версия се яви, след като премиерът обеща, че в деня, в който има достатъчно подкрепа за свикване на ВНС, той ще се оттегли от поста. Това би следвало да значи опит за гласуване на нов кабинет в рамките на действащото 44-о Народно събрание. Като вариант за наследник на Борисов се завъртяха доста имена, в това число и името на Сачева, редом с други кадри от и около ГЕРБ. Томислав Дончев пък обяви, че няма да е той. 

След като има толкова много имена, спрягани за нов премиер със сегашния мандат на ГЕРБ, значи в партията има много качествени хора, открити и наложени от Бойко Борисов, заключи министърката по повод това, което нарича медийни спекулации. 

"Нямаме притеснения от служебен кабинет и никога не сме имали такива. Въпросът е кой би бил в този кабинет", коментира Сачева.

Според нея обаче, ако в евентуално служебно правителство ще са хора от обществения съвет на президента Румен Радев, притеснението и е сериозно. "Александър Маринов ли ще е бъдещият премиер? Адвокат Шейтанов ли ще е социален министър? В него ли ще е Еленко Божков, който направи почти терористичен акт в метрото?", попита тя.

 

Сачева се похвали с икономическите показатели, които правителството постигало в криза, като заяви, че сивият сектор в момента е 37%.

„Откакто започнахме да подкрепяме работодателите с мярката 60/40 много работодатели предпочитат да излязат на светло и да получават пари от държавата", обясни Сачева - „170 000 работни места бяха запазени до момента с първия дизайн на мярката 60/40. Просто казано в момента безработицата е 7,9% иначе щеше да бъде 14%. В момента мярката действа по втори дизайн – 17 000 души са подкрепени, повече в момента получават пари преработващите компании".

„Очакваме в началото на септември да пуснем указанията за семейна помощ, от която ще могат да се възползват родители, чиито деца не посещават училище или детска градина поради евентуално затваряне или карантина на учебно заведение. За тази мярка има подоходен тест. Родителите ще могат да получават 610 лв. месечна помощ за периода, за която е затворено конкретното училище, клас или паралелка", обясни социалният министър.