Енергийният експерт Еленко Божков беше извикан на разпит в столичното Първо районно управление. Подозренията са, че той е третият човек, участвал в спирането на метрото, съобщи БНТ.

По-късно Софийската районна прокуратура му повдигна обвинение.

"Eленко Божков е обвинен в това, че на 20.07.2020 г. в гр. София, метростанция „Св. Климент Охридски“, в съучастие като извършител с Минчо Спасов и Светослав Трайков, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото –като извършителите натиснали бутон „безопасност“ на перона в станцията за път № 1 и № 2, без да има възникнала аварийна ситуация, и деянието е извършено в стратегически обект в гр. София – престъпление по чл. 325, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК", се казва в официалното съобщение от прокуратурата.

Еленко Божков е бил депутат във ВНС от СДС, бивш член на ДКЕВР, в момента енергийният експерт е в Стратегическия съвет на президента Румен Радев.

"Членовете на Стратегическия съвет към държавния глава не са служители в президентската институция и имат пълната свобода като граждани да изразяват свои позиции", уточниха по-късно от прессекретариата на президента

Според полицията другите двама са Минчо Спасов, бивш депутат от НДСВ, и 29-годишен мъж, Светослав Трайков, който участвал в организацията на протестите. На тях двамата вече са повдигнати обвинения за хулиганство.

Спасов бе задържан за 24 часа в нощта на 20 срещу 21 юли, последва блокада на 1-во РПУ в София, а в малките часове на нощта той бе освободен. Трайков бе задържан в 5-о РПУ.

Спасов беше освободен под гаранция от 1500 лв. и с обвинение за хулиганство.

Досега третият участник в акцията по спирането на метрото за няколко минути на 20 юли като проява на гражданско неподчинение не беше установен.