Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Главният прокурор Иван Гешев свика днес събрание на прокурорския актив в столичния квартал "Бояна". Мероприятието, което е кръстено "Национално съвещание на прокуратурата на Република България", трябва да събере над 700 служители на държавното обвинение, а целта му е "отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за Европейския съюз" (що е то - виж долу).

Оказа се обаче, че както присъствието на обвинителите бе "по желание", така и на влизане в резиденцията те трябваше да се подпишат под присъствен лист, видя репортер на Клуб Z. А сред отбраните гости бяха: бившият главен прокурор Никола Филчев, министрите на правосъдието и на вътрешните работи Данаил Кирилов и Христо Терзийски, депутатът от ДПС Хамид Хамид, евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, лидерът на "опозиционната" "Воля" Веселин Марешки, депутати от "Обединени патриоти" - коалиционен партньор на ГЕРБ (Искрен Веселинов, ВМРО, Валентин Касабов, НФСБ и евродепутатът Ангел Джамбазки; шефката на правната комисия в парламента Анна Александрова (ГЕРБ), евродепутатът на ГЕРБ Асим Адемов и мн.др.

 Пленум на ЦК на БКП

В същото време младежката организация на "Да, България" - "МлаДа България", организира "Масово посрещане на Гешев". Протестиращи, начело със съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и шефа на общинарите на ДБ в София и бивш съдия Методи Лалов, се събраха на паркинга пред резиденция "Бояна" да покажат на главния прокрор, че "настояват за неговата оставка и за реформи в прокуратурата". И попитаха: има ли независим прокурор, готов да разследва шефа си.

"Главният прокурор демонстрира сила точно както ДПС при "Росенец". И в Беларус правят подобни мероприятия. Това е като пленум на ЦК на БКП. Като севернокорейска демонстрация - не знам дали ще им раздадат портрети на Ким Ир Сен или на главния прокурор", коментира Иванов.

Полицията обаче бе отцепила целия район от ранни зори. Струпана бе тежка техника, а пътят, минаващ пред оградата на резиденцията и футболния съюз и цялото Околовръстно, бе заграден с полицейски ленти. По време на "посрещането" се стигна и до леко напрежение между демонстранти и униформени с жилетки "Антиконфликт".

Първите искаха да спират идващите автомобили, за да проверят Гешев ли се вози вътре, а вторите започнаха да ги изтласкват.

Цялото мероприятие на Гешев води началото си от декларация на Прокурорската колегия от 10 август на тази година, в която се изразяваше становище срещу "опитите за грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати, нарушаването на върховенството на закона, принципа за разделението на властите и опитите за политически натиск".

Зад тази енигматичност обаче се криеше една обикновена декларация срещу медийна публикация в "Свободна Европа", в която се коментираше работата на конкретен прокурор. Припомняме, че вече над месец и половина хиляди граждани в цялата страна протестират с искането за оставката на правителството, но и за тази на главния прокурор Гешев. 

Въпросният член 7 от Договора за Европейския съюз пък цели защитата на европейските ценности като свобода, демокрация, равенство, зачитане на човешкото достойнство и правата на човека, както и върховенството на закона. 

Покани за необичайното събитие бяха разпратени до представители на всички парламентарно представени партии, до президента, министър-председателя, министрите, членовете на ВСС, Инспектората към ВСС, както и до редица дипломатически представителства. 

Междувременно

Междувременно главният прокурор вече бе на стълбите пред входа на резиденцията, където лично посрещаше гостите си.

А поздравът бе анти-COVID-19.

Пред полицейските блокади реакция предизвика пристигането на бившия главен прокурор Никола Филчев, когото Христо Иванов определи като "авторитарен, криминален, психопатичен тип - един от най-добрите приятели на Гешев - неслучайно".

 

 

 

Коментари

Колю Колев's picture
Колю Колев
арсений

Дясната държанка Хр. Иванов

Дясната държанка Хр. Иванов кога ще извика: "Долу Радев"?!?

А ти,

лява държанко на Борисов и Гешев, кога ще извикаш : "долу Доган и Пеевски"?

толкова"квалитетни "люде

толкова"квалитетни "люде събрани на едно място. дано се появят и б.б,шиши и бай доган.тогава идилията за гешеф/т/ ще е пълна.ама да не забравя,че го чакаме отвън-"време разделно" е... да не пропусна-масрафа за тая поредна свинщина-пак ние го плащаме....

А бившия

главен прокурор на Русия Чайка сред гостите на събитието ли е?
 's picture

tsnanev

Духом

Духом

Дали сред гостите на събитието е

и бившия главен прокурор на Русия Чайка?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.