Главният прокурор отново обикаля страната, като днес се среща освен с колегите си и с граждани във Врачанско и Видинско, става ясно от съобщение на пресцентъра.

Видеото този път е от с. Краводер, където го въвежда в ситуацията селският кмет Илия Перчинков.

"Образование, работа - ей тия неща трябват", казва Гешев, докато селският първенец го информира накратко за автобиографията си и за ситуацията на терен.

Докато Перчинков изтъква заслугите си да се запазят училището в Краводер и детската градина, обвинител № 1 повтаря "браво, браво" и още веднъж отбелязва, че проблемите с престъпността са:

"Като се случи белята, после каквото и да свършиш - какво значение има!"

А с типичната за Северозапада картинност и богат натюрел, кметът надгражда мисълта му:

"Отка' му отрежеш главата, не можеш да я върнеш на мястото си", заключава селският кмет.

А пък Гешев пояснява на юридически език какво точно има предвид:

"Това, което правим, като обикаляме така - това едно време се наричаше "профилактика", сега в наказателното право се нарича "превенция".

Той се среща и с местния "пастор, евангелист и медиатор", от когото се поинтересува голяма ли му е църквата. Сред отговора, че са 60-ина души, гостът попита и за православния храм във врачаското село.

 

Ето и съобщението на прокуратурата едно към едно:

Главният прокурор посети прокуратурите във Враца и Видин

Днес, 21.08.2020 г.,  главният прокурор на Република България Иван Гешев участва в работни съвещания с магистратите от Окръжна прокуратура-Враца, Окръжна прокуратура-Видин и районните прокуратури в двата града.

С Иван Гешев бе и апелативният прокурор на София Радослав Димов.

Основни теми на разговорите бяха приоритетите в работата на прокуратурата, противодействието на конвенционалната престъпност и зачестилите атаки срещу независимостта на съдебната власт.

Срещите  са част от продължаващата обиколка на главния прокурор в петте апелативни района на страната. По време на посещенията той се запозна на място и с условията на работа на магистратите и съдебните служители.

В рамките на провеждащата се във Врачанския регион операция срещу битовата престъпност главният прокурор Иван Гешев, апелативният прокурор на София Радослав Димов и зам. главният секретар на МВР главен комисар Стоян Темелакиев посетиха и врачанското село Краводер, където разговаряха с местни жители.